Malak. Foto: Maria Hansson/SR
1 av 2
Malak har själv deltagit i maktlekarna, men inte längre. Foto: Maria Hansson/SR
Lola Carlsson. Foto: Maria Hansson/SR
2 av 2
Lola Carlsson, fritidsledare i Borås. Foto: Maria Hansson/SR

Maktlekarna har ökat - allt mer våld bland unga

Ungdom: Varför ska jag göra så att andra får ont? Det är fel.
4:18 min

Maktlekar som straffpingis, gul bil, chicken och böghög har blivit allt vanligare och dyker upp i nya varianter. Det de har gemensamt är att de ofta är våldsamma eller direkt livsfarliga.

Malak är 14 år och har, liksom många andra i sin ålder, deltagit i lekarna. Bland annat straffpingis, då förloraren får pingisbollar skjutna på ryggen.

– Jag tror att jag var runt elva år då jag förlorade, man fick ta av sig tröjan och få en pingisboll jättehårt i ryggen, berättar han. 

-- Det blev ett märke efteråt. Det gjorde jävligt ont, man känner ju sig förnedrad. De skrattade åt en, kallade en dålig och så har man ett märke där som varade väldigt länge. Flera kom och ville utmana en för att de trodde att man var så dålig och de ville straffa en hela tiden. Det var inte så kul.

– Jag straffade förut, jag tyckte att det var coolt att skjuta på folk och få dem att bli ledsna och börja gråta. Fast sen när jag väl tog ett snack med en vuxen, vi har en kurator på skolan som jag var med i ungefär ett halvår och hon lärde mig vad som är rätt och fel och då ville jag inte straffa folk mer. Så jag fick ju lite hjälp i skolan med, att man inte skulle mobba ner folk för det har ju hänt mig också. Jag känner ju att det är fel, jag vet ju att det gör ont så varför ska jag göra så att andra får ont? Det är fel.

Gammalt fenomen
Fenomenet, som kan spåras åtminstone till 1700-talet har uppmärksammats allt mer under senare år och många menar också att lekarna blivit både fler och mer våldsamma. Något Lola Carlsson, som i 15 år varit fritidsledare på Alidebergs fritidsgård i Borås märkt av.

– Jag tycker att det har blivit mer våldsamt och så kommer det bara fler och fler, säger hon. 

-- De har så fina signaler att man inte märker vad som händer. Vi fick lära oss nu att det finns något som heter kasta gris, det har ju funnits i alla tider men nu är det att den som förlorar och blir grisen får lägga sig i mitten och alla får sparka på den.

Inom Borås stad ordnades i december en utbildningsdag för lärare och fritidsledare för att göra dem uppmärksamma på problemet och det kan komma att bli fler liknande utbildningssatsningar.

På Alidebergs fritidsgård har man infört hårdare regler, inget våld är tillåtet oavsett om ungdomarna säger att alla är med på det eller inte. För det, att barnen säger att de är med, är en del av problemet, Lola Carlsson tror inte att särskilt många barn vågar säga ifrån.

– Jag tror inte att det finns några barn som skulle orka och våga det för då går alla andra ihop emot den så att den blir utfryst och riskerar ännu mer slag. Så jag tror inte att man vågar utsätta sig för det som barn idag. Utan jag tror att enda lösningen är att vi vuxna är observanta och försöker hjälpa dem med det genom att totalförbjuda. Även om barnen säger att den var med, så måste vi säga att det inte är tillåtet. För jag tror inte att det är någon som är så pass stark.

"Viktigt att vuxenvärlden agerar"
Malak gick hos kuratorn efter att ha bråkat i skolan. Det var under den tiden som han en dag förlorade i straffpingisen och det, tillsammans med samtalen med kuratorn fick honom att ändra inställning till maktlekarna. Han säger att han sedan dess vägrat straffa de som förlorat.

– De kallade mig för fjant och frågade "varför straffar du inte? De är mindre än dig, bara straffa dem. Det är en del av leken annars får man straffa dig." Jag sa att ni får gärna straffa mig men jag tänker inte straffa någon annan, för jag tycker att det är fel att straffa någon annan, säger Malak.

Både Malak och Lola Carlsson säger att det är viktigt att vuxenvärlden säger ifrån.

– Det är just på skoltid och raster man har sett jättemycket. Man har kommit och gått på skolgården och sett dem hålla stryptag på varandra och så säger man till lärarna att de inte får göra så här, "Men det är ju bara på lek", jag tycker inte att det är lek. Vi måste vakna upp nu och se allvaret i detta. Det är inte lek när man gör varandra illa, säger Lola Carlsson.

Här kan du läsa mer >>>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".