Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande, socialdemokrat
Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). Foto: Joel Wendle
BORÅS/POLITIK

Inget besked från SD om Borås budget

Olsson (S): Invandrarna har gett Borås sjävförtroende
1:04 min

Efter en lång röstningskarusell i Borås fullmäktige idag väntar budgetsamtal. Ulf Olsson (S) lyfte fram invandrarnas betydelse för stadens framgångar medan SD var kortfattade - inga besked om vilka de kommer stödja.

Nu sätts ramarna för hur Borås ska styras närmaste fyra åren.

Idag har man röstat om vilka som ska sitta kommunens nämnder och bolagsstyrelser, och nu vänder man blickarna mot vilken budget som ska gälla.

Allt inleddes av ett budgetanförande från Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).
Han ägnade början på talet till att framhålla stadens alla invandrare, och vilken stor betydelse de haft för stadens framsteg.

– Det finns en avgörande orsak till våra framgångar som sällan nämns. I början av 90-talet gjorde kriget i Jugoslavien att människor tog sig till Borås, nu som flyktingar. Med dessa människor började staden återigen växa.

– Det är tack vare dem, och de senare från Somalia, Irak och Syrien som vår stad fått ett nytt självförtroende. Jag skulle vilja säga att vi är där vi är tack vare, inte trots, våra invandrare.

Anförandet kom strax efter att resultatet av omröstningen redovisades om vem som skulle ta posten som andre vice ordförande i en mängd nämnder. Där förlorade Sverigedemokraterna omröstningen helt.

Hur SD kommer att agera vid budgetmötet är fortfarande oklart. SD:s budgetanförande var över på trettio sekunder.

– Jag kan lova att vi Sverigedemokrater kommer lyssna noggrant på bägge budgetarna, och vi kommer delta i diskussionerna som följer, sa Patric Silverklinga (Sd).

– För oss finns tre alternativ - att stödja någon av budgetarna eller lägga lägga ner våra röster. Jag lovar att vi kommer göra något av det.

Ska alliansen få igenom sin budget med stöd av SD är således fortfarande oklart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".