Socialdemokraten Dario Espiga framför en mörk vägg. Foto: Johanna Storm/P4 Sveriges Radio Göteborg
Dario Espiga (S). Foto: Johanna Storm/P4 Sveriges Radio Göteborg

Romskt center slår upp portarna i Göteborg

Dario Espiga (S): Romer måste få bli sedda
1:26 min

Ett romskt informations- och kunskapscenter ska starta nästa år i Göteborg efter beslut i en enig politisk ledning.

Centret ska informera om romernas livssituation, historia och kultur, och ska fungera som medborgarkontor för den romska gruppen i Göteborg.

– Här är en grupp som blivit exkluderad och diskriminerad i flera hundra år. Det är en grupp som måste komma till tals och bli fullvärdiga medlemmar av vårt samhälle, säger Dario Espiga, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

Kommunledningen vill dra igång det romska centret till våren i samarbete med Västra Götalandsregionen och kranskommunerna. 2016 beräknas verksamheten kosta 3 miljoner kronor och ska vara i full gång två år senare.

Kommunens kartläggning som ligger till grund för beslutet pekar på diskriminering av romer och en ömsesidig misstro mellan romer och majoritetssamhället. Det finns också ett stort behov av kompetensutveckling bland kommun- och regionanställda, enligt rapporten.

Centret ska fokusera på rätten till utbildning, boende, hälsa, arbetsmarknad och kultur. Tyngdpunkten ligger på romer som bor i Göteborgsområdet, men fattiga romska EU-medborgare kommer också att uppmärksammas.

Göteborg har haft en statlig satsning på romsk inkludering, som det heter, sedan 2012, med bland annat romska brobyggare. Den statliga satsningen upphör 2015 och det nya centret kan ses som en fortsättning.

– Det här är ett steg i den riktningen, att etablera ett center som kan diskutera med romer och få dem att känna sig sedda och välkomna i majoritetssamhället, säger Dario Espiga, kommunalråd (S) i Göteborg.


Fotnot
Malmö har ett romskt informations- och kunskapscenter sedan 2009. Stockholm har haft ett romskt kulturcentrum, men ekonomiska problem gjorde att det las ner för ett par år sedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".