Victor Muller vid en Spyker-bil. Foto: Victor Jensen/P4 Väst
Victor Muller står bakom designen av Spykers nya modell. Foto: Victor Jensen/P4 Väst

biltillverkaren Spyker går i konkurs

Holländska sportbilstillverkaren Spyker, tidigare ägare av Saab Automobile, har gått i konkurs i dag. Ägaren Victor Muller lyckades inte få in pengar i tid. 

I ett pressmeddelande säger Victor Muller att anledningen till konkursen är att den tilltänkta bryggfinansieringen inte kom i tid.

Grundaren och vd Victor Muller vill som vanligt inte ge upp.

"I'll be back", skriver Muller i ett sms till P4 Väst. Han vill inte ställa upp på någon intervju.

"Jag kommer obevekligt att sträva efter att återuppliva Spyker så snart det är praktiskt möjligt", säger han i ett pressmeddelande.

Spyker köpte Saab Automobile från GM och var räddaren i nöden när biltillverkaren i Trollhättan skulle läggas ner. Men redan efter ungefär ett år drabbades Spyker av ekonomiska problem och en lång jakt på nya pengar startade.

Victor Muller flög världen runt för att hitta ny finansiering, men utan att lyckas. Därför blev det konkurs i december 2011 för Saab.

Spyker levde vidare, men har haft stor ekonomiska problem sedan dess. I dag gick det dock inte längre – Spyker försattes i konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".