I maj slogs ett 20-tal rutor sönder på Horsbyskolan i Herrljunga, beräknad kostnad: 100 000 kronor. Foto: Herrljunga kommun
I maj slogs ett 20-tal rutor sönder på Horsbyskolan i Herrljunga, beräknad kostnad: 100 000 kronor. Foto: Herrljunga kommun
HERRLJUNGA

Skadegörelsen kan vara ett spel

Brottsanalytikern: Mönstret ser annorlunda ut
1:35 min

Den omfattande skadegörelsen mot kommunala byggnader i Herrljunga det senaste året kan vara del i ett spel. Det menar polisens analysgrupp.

– Vi har tittat på byggnaderna och sett att mönstret att bedriva skadegörelse inte ser ut som det brukar göra. "Vanlig" skadegörelse brukar innebära att så mycket som möjligt slås sönder, här är det inte så, säger Stefan Hellberg i analysgruppen vid polisen i Borås.  

Det senaste året har det varit mycket och kostsam skadegörelse i Herrljunga - framför allt sönderslagna rutor. Flera olika föreningars lokaler har utsatts och även kommunala byggnader som Horsbyskolan och simhallen.

Förövarna har gäckat polisen, och kommunen har försökt med olika åtgärder, bland annat ökad bevakning och belysning, för att få stopp på det hela men utan framgång.

Nu menar analysgruppen vid polisen i Borås att i alla fall en del av skadegörelsen skulle kunna vara del i en tävling eller ett spel. Analysgruppen har jämfört på vilket sätt fönster på olika byggnader har slagits sönder och menar att det finns ett mönster.

– Teorin handlar om att man slår sönder så många fönster man kan på så kort tid som möjligt, men man får bara slå sönder den yttre rutan i två- eller treglasfönster - den som slagit sönder flest på kortast tid - vinner, säger Stefan Hellberg, brottsanalytiker vid polisen i Borås.

Skulle det inte kunna vara en tillfällighet?

– Absolut, det som talar för det här är att det finns andra byggnader runt omkring som man också kunde slagit sönder men som man lämnat, säger Stefan Hellberg.

Herrljunga kommun räknar med att skadegörelsen under 2014 kostat upp emot en miljon kronor, i den summan räknar man också in ökade kostnader för vaktbolag och belysning. Förutom kommunala byggnader har även bland annat tennisklubben och föreningen Herrljunga lokstall drabbats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".