Stefan Ishizaki. Foto: Peter Elvemo.
Stefan Ishizaki. Foto: Peter Elvemo.
FREDAGSINTERVJUN 19/12-14

Än längtar Ishizaki inte hem

Stefan Ishizaki: Jag har saknat Boråsregnet
13 min

Efter guldet i USA med Los Angeles Galaxy kan före detta elfsborgaren Stefan Ishizaki titulera sig mästare i tre länder. För P4 Sjuhärad berättar nu mittfältaren om den okända besvikelsen i finalen, synen på USA och en återkomst till Borås.

Klockan tickar över den 123:e minuten. Egentligen borde det vara slut. Efter att Tierny kvitterat för New England Revolution tio minuter före full tid har finalen i MLS cup på Stubhub center i Los Angeles tvingats in i förlängning.

Vid sidan om linjen står svensken och den tidigare elfsborgaren Stefan Ishizaki nervöst och ser på när årets absolut största match ska avgöras. Förutom nervös är han samtidigt besviken och kanske framför allt frustrerad - frustrerad över att inte vara få på planen och försöka bidra till laget.

Tidigare i matchen var det ju han som slagit det där inlägget som letat sig fram till lagkamraten och Kalifornienfödda Zardes som till slut skickligt skickat in bollen i bortre gaveln. Otagbart för målvakten Shuttleworth. Men inför förlängningen fick han beskedet av tränaren Bruce Arena. Du bänkas.

I stället för inlägg i förlängningen får Ishizaki rikta in sig på support. Från sidan får han se lagen utbyta chanser men även se sitt Los Angeles Galaxy ta ledningen genom irländaren Robbie Keane. 2-1.

Klockan går mot minut 124. Bollen går mot sidlinjen. Domaren sätter pipan i munnen. Total eufori bryter ut. Från läktaren kan publiken se en svensk som springer, springer och springer. Vart han är på väg vet han inte.

-- Jag visste inte om jag skulle upp på läktaren. Om jag skulle hitta min fru eller springa till lagkompisarna, säger Stefan Ishizaki.

Efter vinsten i MLS kan Stefan Ishizaki nu titulera sig mästare för tre olika klubbar i lika många länder. Nästa år fyller den före detta stockholmaren 33 och börjar se slutet på karriären.

– Nu när man börjar komma upp i åldern och börjar se att karriären inte är för alltid blir att vinna titlar viktigare. När jag var ung och spelade i AIK kommer jag ihåg att alltid spela så bra som möjligt. Jag ville så klart hjälpa laget och försöka vinna och vinna SM-guld. Nu känner jag att visserligen utvecklas men samtidigt så är vissa saker viktigare och vinna titlar är en av dem.

Efter fem mål, nominering till årets nykomling och MLS-guld valde Los Angeles Galaxy att förlänga kontraktet med Stefan Ishizaki efter år. Och huruvida en återkomst till Elfsborg är aktuell är fortfarande oklart.

– Jag har haft åtta jättefina år i Elfsborg. Det är klart att Elfsborg ligger väldigt nära om det skulle bli en återkomst till Allsvenskan. Men fotbollen är så konstigt. Klickar det och Elfsborg vill ha mig och jag vill hit är det absolut ett av mina förstaval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".