Marks kommun. Foto: P4 Sjuhärad.
MARK

Oenighet kring bygglov för flyktingboende

Positivum: Vi har inte sett att det här är en bygglovsfråga
1:41 min

Det finns flera oklarheter kring det flyktingboende som planeras i Gullbergsskolan i Marks kommun. Enligt kommunen krävs ett nytt bygglov när planerna för byggnaderna ändrats – något företaget som planerar boendet inte håller med om.

– Det här handlar ju om människor som behöver någonstans att bo och det är ju angeläget men man måste följa plan- och bygglagens bestämmelser för att de ska ha ett säkert boende, säger Tord Lundborg som är chef för bygg- och miljökontoret i Mark.

Finns bygglov för lägenheter
Det finns ett bygglov för att inreda den före detta skolan till sex lägenheter men planen är nu alltså att boendet ska kunna ta emot 60 asylsökande vilket enligt Tord Lundborg inte stämmer med bygglovet.

– Utan de behöver ett nytt bygglov som då kan uppfylla de krav som vi ställer på brandsäkerhet och utrymmen, tillgång till toaletter och så och det har vi inte sett att de har.

Oenighet kring vad som gäller
Men Patrik, som jobbar på Positivum, det företag som nu hyr lokalerna och som står för avtalet med Migrationsverket säger att det enligt deras juridiska expertis inte behövs något bygglov, utan bara en bygganmälan i och med att brandskyddet förstärks.

– Vad de anser som jag pratat med så är inte det en fråga för byggnadsnämnden utan det är ju boende som boende, säger han och fortsätter:

-- Man ska ju inte särskilja på om de kommer från ett annat land eller om det är svenskar som bor i fastigheten utan om räddningstjänsten har synpunkter sen på att brandskyddet inte skulle vara korrekt då kommer de ju med sina synpunkter. Så vi har inte sett att det är en bygglovsfråga och det tror jag att de kommer att komma fram till när de tittat närmare på ärendet.

Huruvida det första bygglovet för att inreda skolan till lägenheter kan gälla även för ett flyktingboende är alltså kommunen och Positivum oense om. Men att det skulle handla om vilka som bor i lokalerna avvisar Tord Lundborg på bygg- och miljökontoret.

– Flyktingboende, om det är det eller någon annan som bor lägger inte vi oss i, utan det är bara att man följer plan- och bygglagens krav som är viktigt för oss, säger Tord Lundborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".