Arbetslivsförvaltningens chef Dag Forsström. Foto: Teija Martinsson, Sisuradio.
Arbetslivsförvaltningens chef Dag Forsström. Foto: Teija Martinsson, Sisuradio.
BORÅS

Fler jobb på Hässleholmen efter stödpengar

Ullenhag (Fp): Hoppas på ett permanent stöd
1:07 min

Det statliga stimulansstödet för att skapa jobb i utsatta områden verkar ha fungerat. En av de framgångsrika stadsdelarna är Hässleholmen i Borås.

I 14 av de 15 bostadsområdena i Sverige som fått pengar ur statliga stimulansstödet har fler av de boende kommit i arbete jämfört med stadsdelar utan. 

Andelen boende med jobb på Hässleholmen har ökat med 5,5 procent under perioden, jämfört med bara 1,2 procent i hela kommunen.

– Den viktiga orsaken är att Borås stad har satsat på att skapa arbetstillfällen för de personer som lever på försörjningsstöd, säger Dag Forsström är chef på arbetslivsförvaltningen i Borås. 

I år har det 15 bostadsområdena som ingår i stödet tilldelats mellan närmare 3 miljoner till över 18 miljoner. Vilket ändå är småpotatis i det stora hela, menar Dag Forsström. För en långsiktig lösning är det kommunens egna satsningar som avgör, säger han.

Den tidigare regeringen tillsatte stödet på enbart två år och har inte budgeterat för mer, och den nuvarande regeringen ogillar modellen, bland annat för att den ger kommunen med sämst utveckling minst pengar. 

– Det visar att alliansens kamp mot utanförskapet faktiskt gett resultat, säger tidigare integrationsminister Erik Ullenhag som var med och införde stödet. 

Men ni i alliansen har ju inte heller planerat en fortsättning av det här stödet i er budget.

– Jag ser framför mig att vi skall hitta en modell för att permanenta den här typen av stöd. Jag vill också avvakta den utvärdering som görs innan vi definitivt bestämmer det. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".