Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark. Foto: Jesper Ingevaldsson.
Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark. Foto: Jesper Ingevaldsson.
MARK

Marks kommun togs på sängen av nytt flyktingboende

Kommunchefen: Jag tycker inte det är proffsigt
1:43 min

Med kort varsel meddelar nu Migrationsverket att 60 personer placeras i ett nytt flyktingboende i Gullberg i Kinna.

I torsdags kom samtalet från migrationsverket med beskedet att Gullbergsskolan ska bli flyktingboende för 60 asylsökande. Inflyttningen kan bli redan i mellandagarna.

– Vi blev tagna på sängen när Migrationsverket ringde och sa att det kommer 60 personer i mellandagarna. Vi vet inte om Migrationsverket har personal på plats, eller om arrendatorn står för mat och annat, säger Kommunchefen i Mark Haleh Lindqvist och fortsätter,

– Vi tycker inte från kommunens sida att det är proffsigt av Migrationsverket att ringa såhär några dagar innan. Det rör sig inte om två-tre personer utan 60 personer.

Enligt uppgift har man redan börjat flytta in sängar och kartonger i den nedlagda skolan. Men migrationsverket kunde inte ge besked om vilka det är som kommer och om det finns barn bland de asylsökande och hur många av dem som i så fall behöver skolplats.

Så för kommunen blir det en knivig sits att klara ut all logistik när nu personalen går på ledighet inför jul.

– Vi förstår Migrationsverkets situation och att de är pressade. Men om det här ska fungera bra för de som kommer men även för de boende här så måste kommunen ha en framförhållning för att kunna planera det. Nu i mellandagarna går hela förvaltningsapparaten mer eller mindre på julledighet, säger Haleh Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".