pengar sedlar Foto Christine OlssonTT
Foto: Christine Olsson/TT
ULRICEHAMN

Slut med fallskärmar för kommuncheferna

Holmin:Det ligger inte i tiden
1:34 min

Det blir ingen fallskärm för Ulricehamns nye kommunchef Håkan Sandahl. När nuvarande chefen går i pension vid nyår får han en fallskärm på 48 000 i månaden. Sedan är det slut.

Bara i en enda kommun i Sjuhärad har kommunchefen haft en fallskärm, det vill säga möjlighet att sluta tidigare och få pension, och det är Ulricehamn.

Den nu avgående kommunchefen Karl-Erik Claesson går i pension 63 år gammal vid nyår och kan då kvittera ut 48 000 kronor i månaden fram till sin 65-årsdag. 

Men nu är det slut med det. Den nye kommunchefen Håkan Sandahl får ingen sådan fallskärm.  

– Den möjligheten har vi tagit bort, den finns inte längre säger Lars Holmin som varit kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn.  

Det var 2010 som Ulricehamns ledande politiker beslutade att teckna ett unikt pensionsavtal med Karl-Erik Claesson, då 59 år. Han fick då möjlighet att ta ut särskild avtalspension från 63 års ålder.

– Vårt parti var emot den uppgörelsen redan då men det fanns andra som tyckte det, säger Holmin.  

--När jag nu fick möjlighet att påverka vår nye kommunchef s anställningsförhållande så sa jag nej, å andra sidan blev lönen något högre men det är lättare att försvara.

Den ny chefen Håkan Sandahl,  tillträder den andra januari. Han får en lön på 78 300 kronor i månaden och dessutom en pensionsavsättning på 6 % av lönen. Det innebär att han är i nivå med kommunchefen Svante Stomberg i Borås och strax före Marks kommunchef, Haleh Lindqvist.  Sandahl kommer från Jönköping där han varit polischef.

Beslutet att plocka bort fallskärmen innebär att det i dag inte finns någon kommun i Sjuhärad som har fallskärm för sin kommunchef.

– Vi har ett ansvar för skattebetalarna, och vem jag än träffar av kommuninvånarna eller anställda i kommunen  ska jag kunna försvara de beslut jag tagit och  jag tror att ett finns ett antal beslutsfattare i våra trakter som tycker att det ligger inte i tiden att ha fallskärmar, vi kan inte stå för det, säger Lars Holmin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".