Alliansen, regeringen och Sverigedemokraterna står inför ett extraval nästa år. Foto: TT
Stor rörlighet mellan partierna, men mest inom blocken. Foto: TT.
VALET 2014

Många har bytt parti sedan valet

Sedan riksdagsvalet har en av sex väljare bytt partisympatier, visar en ny Sifomätning. Men inget tycks rubba Sverigedemokraternas position som tungan på vågen inför nyvalet i mars, partiet ökar till och med något.

Undersökningen ger de tre rödgröna partierna fortsatt försprång mot de fyra borgerliga oppositionspartierna i Alliansen.

Ledningen för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sedan november växt till 4,3 procentenheter. Men det räcker inte för egen majoritet.

Samtliga siffror i mätningen, publicerad i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, är inom felmarginalen. Men det som kan förefalla vara stiltje i opinionen döljer många partibytare.

– Rörligheten är stor även om det mesta sker inom blocken. Redan nu har 16 procent av väljarna bytt parti sedan höstens val. Och ytterligare fyra procent har gått från ett parti till soffan, säger opinionschefen Toivo Sjörén på Sifo till GP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".