käder på rad
Textilfärger kan orsaka kontaktallergi. Foto: TT
VETENSKAP

Textilfärg kan vara allergiframkallande

Mörka syntetkläder kan ge allergi
1:45 min

Från och med årsskiftet kan alla patienter som utreds för kontaktallergi på landets hudkliniker även testas för allergi mot textilfärg. Detta eftersom man i en stor studie sett vissa patienter med kontaktallergi reagerar mot ämnen som finns i en del textilfärger.

–  Det känns som att kläderna äter kött, det nyper och gör ont, säger Maria Gillberg som är en av dem som får kliande hudutslag av vissa kläder..

Det var efter att ha köpt ett par nya jeans som Maria Gillberg fick utslagen första gången. Då fattade hon inte vad det var, trodde hon kanske hade hon hade ätit något olämpligt.

Det var först när hon gick till läkaren som hon fick veta att det var textilfärgen i kläderna hon var allergisk mot. Och Maria är inte ensam. En studie på patienter med kontaktallergi i nio europeiska länder visar att 3,7 procent av patienterna var allergiska mot dispersionsfärgämnen. De används för att färga syntetmaterial. Bland svenska patienter är siffran något lägre.

Och nu ska alltså lapptest med de här färgämnena rekommenderas på alla hudkliniker i Europa. Något som Lina Hagvall, yrkeshygieniker på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset välkomnar.

– Anledningen är att man tar med det i basserien är att man ser ganska många som reagerar, säger hon.

Anledningen till att det är just färgämnen i syntetmaterial som flest reagerar på beror på att de inte binds lika hårt till fibrerna som de färger som används för att färga naturmaterial. Det gör att ämnen hela tiden lossnar lite ifrån plaggen förklarar Lina Hagvall som rekommenderar allergiska patienter att använda ljusa kläder.

–  Det vi absolut avråder från är mörka syntettextilier, säger Lina Hagwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".