Brandbomb och näthot mot familj i Sjuhärad

Dottern: Det påverkar oss hela tiden
1:33 min

Varje år anmäls över 5000 hatbrott i Sverige. Undersökningar tyder dock på att långt fler utsätts för kränkningar på grund av sin etnicitet, hudfärg, sexualitet eller religion.

En somalisk familj som bor i Sjuhärad har utsatts för dödshot och en brandbomb har kastats mot huset. Ett hot som nyligen dök upp på nätet har polisanmälts och klassas av polisen som hatbrott. 

– Detta är ju illa nog, ett sånt hot tar man ju på allvar, säger en vän till familjen som sover hos dem i perioder när de känner sig otrygga.

”Och ni era jävla negrer, ni kommer att ångra er.”, så avslutas texten som finns på nätet. Det är en lång text fylld av hot och anklagelser. För ett tag sedan kastades en brandbomb mot ett av fönstren. Den träffade bredvid och hamnade aldrig inne i lägenheten. Efter det sov väninnan hos dem i nästan två veckor.

– Eftersom vi vet då att det är samma person som verkligen har gjort något innan, då tar man det ju på allvar, säger familjens väninna. 

Är säkra på vem som ligger bakom
Allt började med att en av döttrarna i familjen bråkade med ett annat barn i mellanstadiet. Sedan dess har de båda familjerna varit i bråk och de säger att de är säkra på att det är ett äldre syskon till det andra barnet som legat bakom brandbomben och som nu i sitt eget namn skrivit den långa texten på nätet.

– Detta är liksom första gången som det har kommit så här starka bevis. Det är ju så det är, det är väldigt svårt att bevisa sådana här saker. Genom att det har varit de här inslagen av att man kallats neger och andra fula ord så ser jag det som att det varit rasistiska inslag i de här förföljelserna, säger familjens väninna.

Tidigare utredningar har lagts ner i brist på bevis
De tidigare anmälningarna efter att en sten kastats in genom ett fönster och en brandbomb träffade bredvid fönstret har inte rubricerats som hatbrott och har lagts ner i brist på bevis. Hotet på nätet rubriceras som hatbrott och utredning pågår.

– Det påverkar ju oss hela tiden. Hur kan de här människorna göra så här mot oss liksom? Den hudfärg vi har, de kan inte hata oss för det, säger dottern i familjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".