Polisenhetschefen Jan Hellnevi. Foto: Jenny Hellström
Polisenhetschefen Jan Hellnevi. Foto: Jenny Hellström
HERRLJUNGA

Kritik mot polisinsatsen vid skadegörelse

Polisen: "Fallit mellan stolarna"
1:35 min

Trots att skadegörelsen mot kommunala byggnader i Herrljunga varit upprepad och pågått under lång tid har polisen inte enda gång skickat sina särskilda brottsplatsundersökare för att säkra spår.

Herrljunga har varit hårt drabbat av skadegörelse under året. Rutor har krossats på både kommunala byggnader och föreningars lokaler, som tennisklubben och Herrljunga lokstall.

Herrljunga kommun räknar med att skadegörelsen har kostat skattebetalarna upp emot en miljon kronor det här året. I den summan ingår, förutom själva skadegörelsen, också kostnader för ökad bevakning, belysning och kameraövervakning.

Polisen får kritik
Både kommunen och föreningar är kritiska till att polisen inte har ryckt ut när skadegörelsen anmälts.

– Inledningsvis kom polisen inte ut överhuvudtaget och i den mån man kom ut så kom man ut efter en dag eller två. Jag är ju inte polis men jag kan tänka mig att om jag ska spårsäkra så är det bra att göra det innan någon annan har varit inne och promenerat i området, säger Mats Palm (S), kommunalråd i Herrljunga.

P4 Sjuhärad har tittat närmare på åtta större händelser under året då kommunala skolor och fritidsanläggningar har blivit utsatta för omfattande glaskrossning, inte i ett enda av dem har polisen skickat sina särskilda brottsplatsundersökare, den så kallade Lokusgruppen, för att säkra spår.

Polisenhetschefen Jan Hellnevi medger att polisen borde åkt ut.

– Man kan ju se i Herrljunga att det har varit ett mönster med flera som har skett i rad och där borde vi ha åkt ut och gjort brottsplatsundersökningar. Att det inte har skett beror på att det har fallit mellan stolarna, kommunen har kanske anmält dagen efter och då hamnar de på polisens kontaktcentra och skadegörelse har ju inte den prioriteten, så då har vi inte blivit utlarmade, säger han.

Polisenhetschef Jan Hellnevi påpekar dock att i ungefär hälften av fallen har den lokala polisen varit ute och gjort viss undersökning av skadegörelsen.

– Men det har ofta skett en eller två dagar efter och utan den riktigt tekniska expertisen.

Ändring på gång
Men nu lovar polisen bättring. Jan Hellnevi säger att både polisens kontaktcentrum och länskommunikationscentralen ska uppmärksamma den lokala polisen när eventuell framtida skadegörelse i Herrljunga inträffar.

– Nu löser ju inte det allt men våra chanser att få fast någon ökar ju i alla fall, säger Jan Hellnevi.

Men då krävs det att det händer något mer?

– Absolut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".