David Eriksson, doktorand vid Högskolan i Borås. Foto: Sara Kvist
David Eriksson, doktorand vid Högskolan i Borås. Foto: Sara Kvist
VETENSKAP

David utforskar vår omoraliska konsumtion

Forskare: Vi röstar med våra pengar
6:54 min

Många av oss köper både kläder och teknik helt utan att lägga en tanke på under vilka förhållanden varorna kommit till. Detta fångade David Erikssons uppmärksamhet som nu doktorerat i ämnet. 

– Om vi hade barn som plockade bomull i vår trädgård så hade vi troligtvis reagerat om de stod där under hot av militären. Det är ju faktiskt så det går till i vissa länder, säger David Eriksson som är doktorand vid Högskolan i Borås.

Enligt David Eriksson så ligger problemet delvis i logistiken med dessa varor. Att allt för långa produktionsled skapar en sammanhängande bild där konsumenten inte vet vad som kommer ifrån var. 

Ett exempel på dessa led är dagens mobiltelefoner som innehåller en rad olika mineraler som kommer från olika delar av världen.

– Många av dem utvinns i Kongo där rebeller kontrollerar gruvorna, så arbetet sker under hemska förhållanden. Sedan så smugglas de ut ut Kongo, ofta vidare till Kina där de bearbetas och plötsligt så har vi dem i vår mobiltelefon.

Hur skall jag som svensk konsument kunna ändra på det här?

-- Det är en fruktansvärt svår fråga. Men vi måste alla inse att det är vi som röstar med våra pengar. Konsumenter har en tendens att säga att de vill ha etiska varor, men när de betalar så är det med plånboken, säger David Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".