Aktivitetsarmband. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 3
Aktivitetsarmband. Foto: Erika Larsson/SR.
Ragnar Lindblad. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 3
Ragnar Lindblad. Foto: Erika Larsson/SR.
Ragnar Lindblad. Foto: Erika Larsson/SR.
3 av 3
Ragnar Lindblad. Foto: Erika Larsson/SR.
ÅRETS JULKLAPP

Läkare varnar för hälsoarmbandet

Läkare: Vi gör oss själva till maskiner
3:12 min

Årets julklapp, aktivitetsarmbandet, kan få dig att må sämre istället för bättre, det menar läkaren och vårdutvecklaren Ragnar Lindblad. 

– Det skapar en vardagsstress för en del personer. I dessa dagar med julstress och allt, att då lägga på stressen med att man enbart gått 5 000 steg i dag tror jag inte heller gör någon glad, säger Ragnar Lindblad som är läkare och vårdutvecklare. Enligt honom märks redan nu ett ökat tryck på akutmottagningarna av unga människor som är oroliga över mätresultaten från armbandet som mäter av deras hälsa.

För den som undrar vad som gömmer sig i paketen under granen i år så kan det mycket väl vara årets julklapp. Aktivitetsarmbandet som mäter din puls, dina steg och din sömn. Men vad ska man göra med all information och statistik?

– Vi är ju ingen enkel maskin utan en komplicerad organism. De här apparaterna mäter ju bara det som går att mäta och just nu är det ganska enkla saker. Då kan vi få för oss att de säger något om hela organismen.

Många träningsentusiaster använder sig redan av ett aktivitetsarmband för att förbättra sin träning och andra använder det som en påminnelse om att röra på sig. Det är när man börjar använda statistiken till att bedöma sin egen hälsa som det kan gå fel menar Ragnar Lindblad.

– Det som inte är bra är ju när man vaknar och inte kan känna efter själv utan måste kolla sitt armband eller app. Då har vi gjort oss till en maskin istället för att lita på våra egna sinnen.

Kan man bli hypokondrisk av sådana här armband?

– Definitivt. Vi ser redan en sådan trend.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".