Foto: TT
Foto: TT
EXTRAVALET

Extravalet ställs in

Löberg (S): En öppning för att lösa situationen i Borås
2:19 min

Det blir inget extraval den 22 mars. Regeringen och Allianspartierna har kommit överens om formerna för hur Sverige ska styras.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna höll en gemensam presskonferens i dag för att meddela att en blocköverskridande överenskommelse har träffats om hur Sverige ska kunna minoritetsregeras.

– Sverige har en stolt tradition att lösa svåra frågor, sade Stefan Löfven och nämnde pensionsöverenskommelsen som exempel.

– Vi har dyrkat upp det politiska lås vi haft under hösten, sa Centerns Annie Lööf.

Tre samarbetsområden
Vänsterpartiet är inte med i överenskommelsen, som statsministern kallar för Decemberöverenskommelsen som bland annat innebär att det ska bli lättare för en minoritetsregering att styra Sverige.

Det är främst inom områdena försvar, pensioner och energi som man kommit överens att arbeta blocköverskridande.

Kan öppna upp i Borås
Moderata riksdagsledamöterna från Borås, Cecilie Tenfjord-Toftby och Petter Löberg, reagerade positivt på nyheten.

– Det är oerhört glädjande och jag är stolt över att att man nu har masat sig från julbordet till förhandlingsbordet och kommit fram till en långsiktig lösning för att styra landet, säger Petter Löberg.

– Det är väldigt bra att vi kommit överens. Vi måste ju ha ett regelverks som tillåter att Sverige kan styras även av en minoritetsregering, säger Cecilie Tenfjord-Toftby.

Efter dagens händelse tror Petter Löberg att det politiska läget i Borås nu även kan öppnas upp. 

– Det här är en öppning för att lösa situationen i vår stad Borås också. Vi har sett att utvecklingen på riksplanet och i Borås gällande förhandlingar som inte kommer till stånd och en låsning i politiken, har gått i samma takt. Jag hoppas nu att vi på samma sätt som på riksplanet kan hitta en bra lösning här i Borås, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".