Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 2
Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 2
Foto: Erika Larsson/SR.
VÄDER

Vintern drog igång snösvängen

Plogaren: Det blir minst 15 timmar i bilen
1:31 min

För de som är ute och plogar är det mycket att göra. En av de snöröjare P4 Sjuhärad pratade med nu på morgonen har runt 29 skolor och parkeringar att röja snö på.

– Kvart över fem i morse började jag att ploga och jag har en del parkeringar och skolgårdar kvar innan dagen är slut, säger han.

Efter nattens snöfall är det mycket att göra ute på vägarna för de som plogar men kollektivtrafiken ska fungera bra enligt Västtrafik och alla bussar och tåg går som de ska.

Än har bara en trafikolycka rapporterats till polisen i Sjuhärad. Det var en bil som kanade av Dalsjöforsmotet på riksväg 40 utan att någon människa blev skadad.

Snöröjaren som vill vara anonym har gått på jour sedan mitten av september och säger att det kan bli långa arbetspass nu när snön kommit.

– Börjar det snöa ännu mer så kan jag få göra om alla ställen igen. Då är det bara att åka hem och sova någon timma och sedan på det igen. 

Hur är det att arbeta på det viset?

– Det är bra. Men man kan ju inte åka iväg någon längre sträcka till exempel eftersom man måste vara på jobbet inom 45 minuter efter att de ringt. När det väl kommer snör rör det sig om minst 15 timmars arbetspass.

Hur fixar man ett så långt arbetspass?

– Man lyssnar på musik och pratar med kollegorna och så. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".