Victoria Axelsson. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 3
Victoria Axelsson på gångbanan vid Kristinebergs vägport. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 3
Foto: Erika Larsson/SR.
Victoria Axelssons ärr på halsen påminner om sjukhusvistelsen efter olyckan. Foto: Erika Larsson/SR.
3 av 3
Victoria Axelssons ärr på halsen påminner om sjukhusvistelsen efter olyckan. Foto: Erika Larsson/SR.
BORÅS

Victoria överlevde olyckan - vill ha räcken

Victoria: Jag vinkade hej då till livet
2:55 min

För ett år sedan ändrades Victoria Axelssons liv för alltid när en bil kom sladdande på gångbanan i Borås. Nu vill hon att kommunen får upp räcken för att skydda de gående.

Den då 21-åriga Victoria Axelsson var på väg hem till en kompis på Kristineberg och promenerade på gångbanan vid Kristinebergs vägport när hon såg en bil som körde under bron och nedför backen mot Ica Maxi.

– Precis vid backen sladdade han till och då förstod jag att jag inte skulle hinna komma undan, så jag blev helt förstenad av rädsla. Jag hukade mig ner och vinkade hej då till livet, säger hon.

Hon minns den den där vinterdagen den 13 december 2013 tydligt när hon återvänder  till platsen för olyckan med P4 Sjuhärad.

– Det kommer mycket känslor på en gång men mest rädsla. Att det här verkligen har hänt och tänk om det händer någon mer gång.

Fortfarande påmind
Idag har Victoria Axelsson flera men efter händelsen. Bland annat en skada på hjärnan vilket innebär att hon har problem med balansen och talet. Dessutom bröt hon lårbenet och lärde sig att gå igen först i april i år, något som har gjort att hennes vardag har ändrats drastiskt.

– Jag kunde göra mycket mer förut som att jobba och träffa folk. Nu så sitter jag bara hemma och ser film och sånt. Skadan tar för mycket plats liksom och jag kan inte göra så mycket annat, säger hon.

Föraren har erkänt vållande till kroppsskada men målet lades ner i slutet av sommaren då man inte kunde bevisa att personen kört oaktsamt. Det irriterar Victoria.

– Jag vill att han ska få ett straff. I alla fall ett indraget körkort. Jag vill inte att det här ska vara en grej som blåses bort som ingenting, utan jag vill att det ska hända något.

Vill skydda andra
Nu vill Victoria att Borås stad sätter upp ett räcke vid Kristinebergs vägport för att förhindra ytterligare olyckor från att hända.

– De borde införa räcken här så att gångtrafikanterna är mer skyddade.

Tycker du att din olycka borde bidra till att man förstår att det behövs?

– Ja, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".