Rullstol. Foto:Janerik Henriksson/TT
Foto:Janerik Henriksson/TT
VÄSTSVERIGE

Ny lag gynnar funktionshindrade

DHR: En seger för funktionshinderrörelsen
1:14 min

Från första januari blir bristande tillgänglighet en del av diskrimineringslagen. Det gör det möjligt att anmäla företag som inte anpassat sin verksamhet för funktionsnedsatta personer.

Ing-Marie Lagher Kågerstig är ordförande i DHR:s region Västra Götaland och tycker att det är mycket bra, då hon själv har erfarenhet av att inte kunna delta på samma villkor som andra.

– Det är väl till exempel alla gånger när man går på restaurang och inte kommer in eftersom man inte har någon ramp med sig, säger Ing-Marie. Man kanske får ta sig igenom ett soprum och kök för att komma in, säger hon.

Nu blir det alltså möjligt för Ing-Marie Lagher Kågerstig och andra funktionsnedsatta att anmäla den typen av diskriminering.

Från och med den förste januari kommer bristande tillgänglighet ingå i diskrimineringslagen som kan innebära en förbättring på sikt tror Ing-Marie Lagher Kågerstig.

– Det är en seger för funktionshinderrörelsen känns det som att vi fått igenom lagen. Sedan finns det lite kvar att önska.

Funktionshinderrörelsen nådde inte riktigt ända fram när de i över tusen dagar utförde den så kallade torsdagsaktionen utanför Rosenbad för att få politikerna att klassa otillgänglighet som diskriminering.

Företag som har färre än tio anställda är fortfarande undantagna.

– Tyvärr är det ju så att då missgynnas ju alla stadskärnor till exempel. För där finns ju inte många affärer med mindre än tio anställda så där kommer vi ju fortfarande inte att komma in, säger Ing-Marie Lagher Kågerstig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".