Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT
VÄSTRA GÖTALAND

Allt färre ungdomar får alkohol av föräldrarna

Ungdomar dricker mindre alkohol
1:00 min

Allt färre föräldrar tror på myten att om att om deras barn får alkohol hemma så dricker de mindre borta. Nästan nio av tio föräldrar vet att det inte stämmer, det visar en undersökning som TNS-Sifo har gjort.

De flesta tonårsföräldrar i Västra Götaland känner till att det inte går att minska risken för att ungdomar dricker alkohol genom att bjuda dem på alkohol. Och föräldrarna som tror på den gamla myten blir allt färre. Det visar TNS-Sifo-undersökningen som gjorts på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

För åtta år sedan uppgav varannan niondeklassare att de fått smaka på alkohol hemma av sina föräldrar. I dag är motsvarande siffra en av fyra. Enligt forskning så börjar unga dricka vid tidigare ålder om de blir bjudna på alkohol hemma, jämfört med jämnåriga som inte blir bjudna.

Samtidigt som föräldrar blir mer restriktiva till att förse sina barn med alkohol visar statistiken att ungdomar dricker allt mindre alkohol, antal unga som uppger vid drogvaneundersökningar att de dricker alkohol har aldrig varit så låg sedan mätningarna började.

Föräldrars attityd och kampanjer kring ämnet kan vara några av anledningarna till att alkoholdrickandet minskar, tror Lennart Rådenmark, länsstyrelsen i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".