En bild av Merkurius yta som har kommit från rymdsonden Messenger. Färgerna är pålagda i efterhand för att beskriva variationer i kemi, mineralogi och fysikaliska egenskaper på ytan. Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington.
Gestaltning av Merkurius med utgångspunkt i Messengers bilder. Foto: NASA
VETENSKAP

Merkurius får kratrar efter kändisar

Nu finns chansen att hedra din favoritartist, konstnär eller författare genom att låta dem ge namn åt en krater på Merkurius.

Det är den internationella astronomiska unionen IAU som har utlyst en namntävling som pågår fram till den 15 januari 2015.

Fem kratrar på Merkurius ska döpas, men det finns vissa kriterier att hålla sig till. Bland annat ska namnen höra till någon som har varit berömd i minst 50 år, och dessutom varit död i minst tre år.

Andra kratrar på Merkurius har till exempel fått namn efter John Lennon, Emily Brontë, Walt Disney och August Strindberg.

Initiativet till namntävlingen kommer från de som jobbar med NASA:s rymdsond Messenger som kretsat runt Merkurius sedan i mars 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".