Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
VÅRD

Kritik mot ny flyttkarusell på SÄS

Biträdande sjukhusdirektör: Har full förståelse för det
1:41 min

Sjukhusledningen på SÄS kritiseras av personal för en ny flytt av patienter mellan avdelningar eftersom man i den planerade ändringen inte tar hänsyn till att personalen redan har en pressad vardag.

I en skrivelse till sjukhusledningen riktas skarp kritik mot ändringarna:

"Det är också en omändring som tar energi, med säkerhet medför kompetensförlust och sänker effektiviteten, inte bara under omflyttningsfasen utan även framgent."

Oron handlar delvis om att man vill flytta öron-näs-hals-patienter till kirurgavdelningen E61 vilket enligt skrivelsen medför ökade kompetenskrav på personalen på en avdelning som redan har problem med överbeläggningar, tung arbetsbelastning och sjuksköterskebrist. En anställd säger till P4 Sjuhärad att det känns som att de ska pressas in med skohorn på den mest överbelagda avdelningen.

IVO har kritiserat kirurgen
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare kritiserat kirurgen på SÄS eftersom man under sommaren hade sjuksköterskor med för låg kompetens och för lite erfarenhet. Dessutom uppgav många i personalen att patientsäkerheten inte kunde garanteras.
Så här står det också i skrivelsen som skickats till sjukhusledningen:

"Vad gäller funktionen på E61 får man inte glömma aktuella synpunkter från IVO. Från denna avdelning flyr äldre erfarna sjuksköterskor på grund av vårdtyngden."

Man ifrågasätter också att svårt sjuka, nyopererade patienter i och med ändringen ska vårdas på samma avdelning som en öron-näs-hals-patienter som ofta har infektioner vilket kan öka risken för infektionsspridning.

Förstår oron
Kaarina Sundelin som är biträdande sjukhusdirektör säger att beslutet, som fattas först efter att man gjort risk- och konsekvensanalyser för personal och patienter, innebär att man utökar det totala antalet vårdplatser på sjukhuset. Det handlar dock om medicinplatser, inte kirurgi. Hon säger också att hon förstår personalens oro:

– Självklart, en förändring är alltid en förändring och det har jag full förståelse för. Det som är viktigt är att vi tar fram alla risker både för medarbetare och patienter och därigenom börjar bena ut hur vi kan förebygga, hur kan vi undvika de här riskerna. Att vi sätter upp en plan för hur vi följer upp det och så vidare för att få tydlighet i det här arbetet, säger Kaarina Sundelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".