Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg

Idag höjs trängselskatten i Göteborg

Idag höjs trängselskatten i Göteborg och de nya beloppen blir 9, 16 eller 22 kr per passage. Utländska fordon ska också betala trängselskatt.

Bakgrunden till riksdagens beslut 2011 om höjning var att man ville kompensera för det intäktsbortfall som flerpassageregeln och minskningen av trängselskattens tillämpningsområde inneburit, enligt Transportstyrelsen.

Den nya trängselskatten innebär en höjning på 1, 3 eller 4 kronor per passage, beroende på vilken tid du åker. Tidsintervallen förblir oförändrade, likaså flerpassageregeln och maxgränsen för trängselskatt på 60 kr per dag. De aktuella beloppen kommer som förut att visas i de digitala ramperna vid betalstationerna. 

Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft som gör att även utländska fordon får betala trängselskatt när de passerar en betalstation i Göteborg eller Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".