Sven Gardell, ordförande i polisförbundet Älvsborg. Foto: Jan-Åke Thorell
Sven Gardell, ordförande i polisförbundet Älvsborg. Foto: Jan-Åke Thorell

Polisfacket tveksamt till omorganisation

Facket: En förvirrande organisation
1:29 min

Vid årsskiftet fick Sverige en polismyndighet i stället för 22. Enligt polisfacket lever poliserna just nu i ett vakuum - den nya organisationen har inte satt sig.

– Man kan verkligen säga att vi lever i ett vakuum. Den nya organisationen är inte helt införd och man har infört en tillfällig organisation som är väldigt förvirrande, säger Sven Gardell som är ordförande i polisförbundet Älvsborg.

Omorganisationen är den största inom polisen sedan 1960-talet. Och i grunden är polisfacket positiv till förändringen. Den gamla organisationen var en koloss på lerfötter och fungerade olika på olika håll i landet. Beslutsvägarna behövde bli kortare och polisens arbete effektivare. Det är fack och ledning överens om.

– Tanken är att vi ska komma närmare medborgarna och ha mer verksamhet ute i stället för inne, säger Sven Gardell.

Polisfacket har gjort en egen medlemsundersökning och som visade att bara en tredjedel av medlemmarna tror att den polisiära verksamheten kommer att förbättras i den nya organisationen.

Undersökningen visar också att poliserna själva inte tror att polisarbetet i någon högre grad ska bedrivas närmare allmänheten i lokalsamhället. Bara var fjärde polis tror att omorganisationen innebär förbättrade möjligheter att arbeta närmare medborgarna. 

– Jag förstår att de är skeptiska, säger Sven Gardell. Om man bara rör om i grytan och inte tillför mer resurser så är risken stor att det blir likadant igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".