Foto: TT
Foto: TT
SJUHÄRAD

Hundratals strömlösa under stormen "Svea"

SMHI: Det kommer att blåsa på ganska bra
1:57 min

Nu drar stormen Svea in över Västra Götaland och Sjuhärad. En klass 1-varning för hårda vindar gäller för Sjuhärad. Hundratals hushåll saknar just nu ström och tågen mellan Borås och Varberg är inställda.

Vet du mer om stormen, är du drabbad eller har bra bilder? Hör av dig till p4sjuharad@sr.se eller ring 033-17 75 71.

– Det blir rejält blåsigt över Västkusten. Efterhand drar detta in över större delarna av Västra Götaland och senare även Östergötland, säger Eva Strandberg - metrolog på SMHI.

Tågtrafiken
Trafikverket har ställt in tågtrafiken mellan Borås och Varberg och på Bohusbanan, mellan Uddevalla och Strömstad, under resten av dygnet. 

Tågtrafiken från Herrljunga mot Lidköping och Mariestad påverkas av stormen och busstrafik ersätter tågen under förmiddagen.

Flera mindre tågsträckor, de flesta i östra Småland, är också avstängda. Även färjetrafiken på Skagerrak och till Gotland påverkas.

Vägarna
Än så länge flyter trafiken på bra i Sjuhärad, och det har bara rapporterats om att en väg blockeras av fallande träd. Det var vid 08.45 som ett träd blåste ner vid Vesene söder om Annelund. Vid 09.15 var vägen röjd igen och fullt framkomlig igen.

Elläget
Eon och Vattenfall har höjt sin beredskap i de berörda områdena inför eventuella störningar på elnätet.

Under morgonen stod 175 av Vattenfalls abonnenter i Marks kommun utan ström.  I Svenljunga kommun var det vid elvatiden över 400 abonnenter som saknade ström.

– Vi har ökat bemanningen i driftcentralen, och har ett stort antal personer i beredskap, som tekniker, montörer, grävare och skogstekniker, säger Mikael Petrovic Wågmark, nordisk presschef för Vattenfall.

Flyg
Kraftiga sidvindar på Göteborg-Landvetters flygplats under fredagen. Detta medför viss påverkan på flygtrafiken. Resenärer rekommenderas kontrollera Landvetters hemsida eller kontakta sitt flygbolag för senaste informationen.

Tips vid storm
En klass 2-varning innebär att träd kan knäckas av blåsten, takpannor kan fara iväg och att det kan uppstå strömavbrott. Viktiga samhällsfunktioner kan också påverkas.

Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder allmänheten att till exempel tappa upp vatten i dunkar eller petflaskor och att binda fast lösa föremål i trädgården som kan blåsa iväg och ställa till skada.

Tågsträckor som påverkas

  • Halmstad-Nässjö/Jönköping
  • Nässjö-Hultsfred-Oskarshamn
  • Nässjö-Vetlanda
  • Linköping-Kalmar c
  • Blomstermåla-Mönsterås
  • Linköping-Västervik
  • Borås-Varberg
  • Uddevalla-Strömstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".