Svenskarna ett av de ledigaste folken

Sverige är ett av världens rikaste länder. Och vi är ett av de ledigaste. Bara ett fåtal länder har fler helgdagar som ger ledigt från jobbet.

Vissa länder har lagstadgad arbetstid, andra kollektivavtal och ytterligare andra har individuella avtal eller inga regler alls. Inte heller jämförelser av antalet helgdagar är alldeles enkelt. Vissa röda dagar, som till exempel första maj i Sverige, flyttar sig i kalendern och ger extra ledigt vissa år, men inte andra.

Trots svårigheterna att jämföra länder gör det amerikanska konsultföretaget Mercer en lista över antalet ledighetsdagar, semestern oräknad, i olika länder.

I Europa toppas ledighetsligan av Finland med 15 lediga dagar. Sverige har, enligt Mercers sätt att räkna, elva lediga dagar och hamnar på delad fjärdeplats i Europa och delad åttondeplats i världen.

Till de elva ska läggas midsommarafton, julafton och nyårsafton som inte är röda dagar, men ändå hävdvunna ledighetsdagar.

Allra flest lediga dagar har Indien och Colombia, 18 dagar. Mexiko hamnar med sina sju dagar sist i Mercers liga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".