Kometen Lovejoy. Foto: NASA
Kometen Lovejoy. Foto: NASA
RYMDEN

Kärleksnöje väntar på himlen

Att lyfta blicken ibland är inte dumt. Och särskilt på onsdag då chansen att se kometen Lovejoy är som allra störst. 

– Om bara vädret är klart kommer man kunna att se den med blotta ögat, säger Gunnar Sporrong, tidigare föreståndare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg och nu driver sajten klaraskyar.se om aktuella himlafenomen. 

Lovejoy, eller mer officiellt C/2014 Q2 Lovejoy, upptäcktes så sent som den 17 augusti förra året av amatörastronomen Terry Lovejoy i Queensland, Australien, och är faktiskt hans femte komet. 

– Kometer uppkallas efter upptäcktsmannen. Det upptäcks tio tjugo kometer varje år och de allra flesta av just amatörastronomer, säger Gunnar Sporrong. 

Lovejoy är en så kallad långperiodisk komet. När den rusar vidare bort från jorden lär du inte få se den igen. 

– Den återvänder först om hundra år eller ännu längre. 

Om du har en vanlig fältkikare eller ett litet teleskop kan du samtidigt dock se en annan komet, Finlay, som upptäcktes i Sydafrika 1886. Det är en så kallad kortperiodisk komet som återkommer ungefär vart trettonde år. 

I båda fallen bör du ge dig ut när det har mörknat framåt kvällen, helst någonstans ute på landet, och spana söderut på himlen. Lovejoy finner du under stjärnbilden Orion, Finlay under Pegasus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".