Knivman skjuten i Gällstad. Foto Henrik Snygg
1 av 2
Knivman skjuten i Gällstad. Foto Henrik Snygg
Avspärrning. Foto: Jessica Gow/TT
2 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
ULRICEHAMN

Knivman avled efter skott från polis

Polisen: Han högg kvinnan framför poliserna
1:32 min

När polisen kom till ett lägenhetsbråk i Gällstad igår kväll såg de en man hugga en kvinna med kniv. Trots batongslag och pepparspray fortsatte mannen hugga, och polisen tvingades öppna eld.

Klockan 18.53 på tisdagskvällen larmades polisen till ett boende i Gällstad utanför Ulricehamn, där det pågick ett bråk mellan en man och en kvinna.

– När polisen kommer fram till platsen ser dem genom fönstret att det pågår ett bråk. Mannen attackerar kvinnan med kniv. Polisen griper in för att avbryta bråket och använder både batong, utan resultat. Polisen övertar kvinnans nödvärnsrätt och skjuter verkanseld mot mannen, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland, till P4 Sjuhärad.

Mannen avled vid 23-tiden av sina skador. Den 34-åriga kvinnan vårdas på sjukhus och har opererats under natten och under dagen. 
Hon är allvarligt skadad men inte livshotande berättar inre befäl Magnus Söderqvist vid polisen i Borås för P4 Sjuhärad.

Kvinnan har tre barn som enligt uppgift fanns i lägenheten under händelsen. Barnen är nu hos släktingar.

– Det är en pågående situation, och troligtvis har de räddat livet på kvinnan. Det är väldigt tragiskt att mannen dör, men med tanke på situationen så är det polismannens agerande som räddat kvinnans liv, säger Lena Matthijs - chef för polisområdet Elfsborg. Hon tillägger att polismännen var erfarna.

Mannen har tidigare haft ett kontaktförbud, men det avslutades för några år sedan. För ett år sedan upprättades en anmälan om ofredande. Det ledde dock inte till åtal och mannen hade inget kontaktförbud.

Enligt polisen rubriceras händelsen som försök till mord, alternativt försök till dråp.

En intern utredning har nu inletts hos polisen.

– Det finns regler kring när vi får använda vapen, det är bland annat vid övertagande av annans nödvärnsrätt, säger Magnus Söderqvist.

Tekniker har arbetat på brottsplatsen under hela natten och platsen är fortfarande avspärrad, händelsen utreds som försök till mord eller dråp

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".