Foto: AP/ TT.
Foto: AP/ TT.
PARIS

"En fruktansvärd terrorattack"

Alice Petrén direkt från Paris
1:23 min

Över hela världen fördöms nu dagens massaker på satirtidningen Charlie Hebdos i Paris. Minst tolv människor dödades när redaktionen stormades.

Frankrikes president François Hollande kom till attentatplatsen kort efter händelsen och fördömde attacken mot satirtidningen.

– Det är en svår tid då Frankrike har utsatts för ett flertal terroristattacker under de senaste veckorna. Vi måste visa att vi är ett enat land, sade han på presskonferensen.

Även Storbritanniens premiärminister David Cameron fördämde attentatet mot tidningen på sitt twitterkonto. "Morden i Paris är motbjudande. Vi står vid det franska folkets sida i kampen mot terror och i försvaret av pressfriheten” skriver han.

”Fasansfull terrorattack i Paris, som dödat flera personer. De ansvariga måste hittas. Yttrandefriheten måste försvaras." skriver Margot Wallström på sin Twitter.


I ett pressmeddelande skriver hon också: "Våra tankar går till offren och deras familjer. Det är också en djupt oroväckande attack mot den grundläggande friheten att sprida information och yttra sin mening. Detta är en förutsättning för ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi måste på alla sätt försvara yttrande- och pressfriheten och ansvariga måste ställas inför rätta".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer också attacken, enligt Reuters. Hon säger att dåden inte bara är en attack mot franska medborgare utan även mot press- och yttrandefriheten.

Även Rysslands president Vladimir Putin sänder sina kondoleanser till offren och fördömer terrorism "i alla former", enligt TT.

Jonas Nordling, ordförande i Svenska journalistförbundet, menar att inget publicistiskt skulle kunna rättfärdiga att människor dödas.  

- Det är ett avskyvärt dåd och ett terrordåd riktat mot det fria ordet. Det måste fördömas å det grövsta, säger han till TT.

Satirtecknaren Johannes Klenell, på satirtidningen Galago, säger att attentatet är fruktansvärt, och att många satirtecknare lever under hot.

- Det är extremt obehagligt när man jobbar med att häckla och kritisera makten, säger Johannes Klenell till TT.

Flera andra journalister och politiker reagerar starkt på attentatet på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".