Många deltog i dagens manifestation vid Uppsala Moské. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Många deltog i gårdagens manifestation vid Uppsala Moské. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio
Expos chefredaktör Daniel Poohl sitter i en trappa med armarna i kors.
2 av 2
Expos chefredaktör Daniel Poohl. Foto: Anders Wiklund/TT

Expo: Muslimer får bära kollektiv skuld

"Sveriges muslimer tvingas bära en kollektiv skuld"
1:41 min

Krossade fönster, nazistklotter och brandattentat. Det senaste året har attentat mot moskéer inträffat i snitt en gång i månaden, enligt en sammanställning som tidningen Expo gjort.

– I spåren av Islamska Statens härjningar, och den stora mediauppmärksamhet kring det, så har Europas och Sveriges muslimer tvingats bära en kollektiv skuld för vad enstaka grupper ställer till med, säger den antirasistiska tidningen Expos chefredaktör Daniel Poohl.

Han menar att de senaste händelserna är oerhört oroväckande.

Bara under jul och nyårshelgen var det tre brandattentat mot moskéer i Sverige. Senast på nyårsdagens morgon då en brandbomb, en brinnande molotovcocktail, kastades mot moskén i Uppsala - dock utan att det utvecklades till en brand.

Abd al Haqq Kielan, är ordförande i riksorganisationen Svenska islamiska församlingarna, och menar att det som hänt är värre än vad muslimer har varit utsatta för tidigare:

– Det är mera livshotande attentat än vad det varit förrut, då det varit mer prat, klotter och enstaka stenar genom fönster. Men när det går mot att man försöker elda upp lokaler med människor i är det väldigt oroande, säger Abd al Haqq Kielan.

Daniel Poohl på Expo menar att det sen 11-septemberattackerna i USA finns krafter som vill ge muslimer en syndabocksroll - något som nu får ny kraft av terrorgruppen IS.

– Det är djupt förankrade vanföreställningar om muslimer som barbarer - som något helt annat än vad vi föreställer oss att vi i den här delen av världen är och alltid har varit, säger Daniel Poohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".