Jörgen, Bengt och Johan är alla tre en del av deltidsbrandkåren i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
1 av 2
Jörgen, Bengt och Johan är alla tre en del av deltidsbrandkåren i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
Räddningstjänsten i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
2 av 2
Räddningstjänsten i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
SJUHÄRAD

Brist på deltidsbrandmän - trots rekrytering

SÄRF: Vi tappar 10 procent årligen
3:22 min

Deltidsbrandkåren i Sjuhärad håller just nu på med sin årliga rekrytering. Men även om det tillkommer ny personal årligen så är det ändå en brist på deltidsbrandmän. 

– Vi har 17 brandstationer med räddningsmän i beredskap, eller deltidsbrandmän som vi säger. Där har vi anställt 300 personer och ungefär 10 procent slutar varje år, säger Markus Brodén som är produktionschef på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.  

Enligt Markus Brodén så finns det många förklaringar till varför människor väljer att sluta, men främst handlar det om att människor får en ny livssituation, till exempel vid en flytt eller anställning. 

– Man klarar inte att hantera beredskap med sin sociala situation helt enkelt. 

Men bristen handlar enbart inte om att folk slutar utan även att många inte är tillräckligt insatta i hur arbetet ser ut för en deltidsbrandman. En seglivad myt som ofta dyker upp är att en brandman måste vara ung och i fysisk toppform.

– Du behöver inte vara någon jättehulk med muskler och kondition. Är du normalt tränad så klarar du det, säger Markus Brodén.

Bristen på deltidsbrandmän är dock inte unikt för Sjuhärad. Enligt Beng Sörkvist som är distriksombudsman för brandmännens riksförbund så ser det likadant ut i hela Sverige. 

– Nationellt så är det ju ett bekymmer, vi tappar ungefär 10 procent i landet rakt över. Det är cirka 15 000 personer som vi behöver återanställa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".