En specialpolis i Paris. Till höger journalisten Nils Funcke. Foto. TT.
En specialpolis i Paris. Till höger journalisten Nils Funcke. Foto. TT.
ATTENTATET I PARIS

Terrorn kan påverka svensk journalistik

Funcke: Rädslan finns som en liten tagg
1:29 min

Massakern i Paris igår kan i förlängningen försvaga den svenska demokratin. Journalisten Nils Funcke är rädd att kollegorna nu börjar censurera sig själva.

Tio journalister och  två poliser mördades igår när beväpnade män stormade in på den franska vecko- och satirtidningen Charlie Hebdo.

En hel värld har rest sig i protest mot attentatet, och när detta skrivs pågår fortfarande en massiv jakt efter de två som misstänks för massmordet.

Frilansjournalisten Nils Funcke är före detta sekreterare i Yttrandefrihetskommittén. Han är rädd att dådet kan påverka hur olika redaktioner agerar i framtiden, att rädslan sprids.

– Den instinktiva reaktionen är att yttrandefriheten ska försvaras i varje skede, men när det sker ett sådant här attentat mot det fria ordet blir det en stund för eftertanke. "Vad var det vi publicerade och vad kunde vi gjort annorlunda?". 

Finns det en risk för självcensur här?

– Man hör många publicister som ställer sig upp och säger "det här kommer inte påverka oss", men jag tror det finns där som en liten tagg.

– Sedan tar man förstås till sig mer när hotet finns närmare. Det finns undersökningar som visar att man ibland på mindre och lokala redaktioner drar sig för att bevaka exempelvis kriminella gäng - detta för att man upplevt ett hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".