Urban och Johnny Åkervall från Borås.
Urban och Johnny Åkervall. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.
BORÅS

20 år sedan Urban fick sin Johnny

Urban: En dröm att få samma möjlighet som heterosexuella
1:40 min

1995 infördes möjligheten att registrera partnerskap i Sverige. Johnny och Urban Åkervall från Borås var de första som bytte ringar i hela regionen.

Redan innan Urban och Johnny Åkervall blev ett par på nyårsafton 1993, hade de båda länge kämpat inom RFSL Borås för samkönade pars rätt att få gifta sig.

– Det var ju en av mina drömmar att som homosexuell kunna få samma möjlighet som heterosexuella att gifta sig. Sedan när vi blev kära så blev det ännu roligare att kämpa ännu hårdare för att få igenom detta, säger Urban Åkervall.

– Ja, för det blev ju en personlig grej att det här måste vi få igenom. För att ett tag innan så visste vi att det här kommer vi göra när det blir lagligt, säger maken Johnny Åkervall.

Efter en lång och tuff kamp infördes tillslut det registrerade partnerskapet i Sverige den 1 januari 1995. Urban och Johnny Åkervall blev då först i regionen och det tredje första paret i Sverige att ingå partnerskap.

När äktenskapslagen sedan blev könsneutral 2009 och partnerskapslagen avskaffades så gifte Johnny och Urban Åkervall om sig på stadshuset i Borås.

Trots att det räcker att lämna in en skriftlig anmälan till Skatteverket för de par som vill omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap så valde Johnny och Urban ändå att gifta om sig. 

– Det är så också att det ligger kvar i vår kamp för det här, även om det blev så mycket mindre än när vi ingick partnerskapet. För oss är det en vinst, och vi ville gärna visa det, säger Johnny Åkervall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".