Recept på senapsstekt strömming med pepparrot, potatismos och rårörda lingon. Foto: Niclas Odengård.
Recept på senapsstekt strömming med pepparrot, potatismos och rårörda lingon. Foto: Niclas Odengård.
RADIOKOCKEN 9/1 2015

Senapsstekt strömming med rårörda lingon

Radiokock Göran Nilsson står för receptfiolerna idag och tipsar om senapsstekt strömming med pepparrot, potatismos och rårörda lingon.

4 personer

Fisk:

  • 24 strömmingsfiléer (16 stora strömmingsfiléer)
  • 2 äggulor
  • 2 dl gräddfil
  • 1 1/2 msk dijon senap
  • 1 nypa salt
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl rågmjöl
  • Smör och rapsolja till stekning.
  • 1 bit pepparrot (á 4 cm)
  • 4 msk brynt smör
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

1. Blanda äggulor,gräddfil,dijonsenap och salt. Lägg ner strömmingen i blandningen och låt ligga i två timmar.
2. Panera skinnsidorna på strömmingsfiléerna i mjölblandningen.Lägg ihop dom två och två med skinnsidan utåt.
3. Stek strömmingen i en het stekpanna 1-2 minuter på varje sida i smör och rapsolja, krydda med salt och vitpeppar från kvarn.
4. Skala och riv pepparroten.
5. Bryn smöret i en kastrull.

Potatismos:

  • 1 kg potatis (King Edward)
  • 3 dl mjölk
  • 25 g smör
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

1. Skala och koka potatisen mjuk.
2. Värm mjölken och smöret tillsammans i en kastrull.
3. Pressa potatisen i en potatispress i en bunke.
4. Vispa ner mjölkblandningen, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Rårörda lingon:

  • 2 dl frysta lingon
  • 2 msk strösocker

1. Blanda socker och lingon i en bunke och låt stå rumstempererad.
2. Rör med en sked då och tills sockret har löst sig.

Servera med potatismos på tallrik, pepparrot på strömming och brynt smör ovanpå samt lingon, citronklyfta och dillkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".