Skadeståndsuppgörelsen på 15 000 kronor. Foto: Jenny Hellström.
Skadeståndsuppgörelsen på 15 000 kronor. Foto: Jenny Hellström.
BORÅS

Yvonne fick gå efter 18 år

Yvonne Brattström: Det känns väldigt elakt
1:37 min

Efter 18 år på kommunens dataavdelning fick Yvonne Brattström välja på att antingen sluta eller ta ett jobb med kraftigt sänkt lön. Ansvarig chef försvarar det med att man behövde annan kompetens, men själv är hon besviken.

– De har burit sig illa åt, det har inte varit någon ärlighet. Jag anser att det är en kränkning, jag är en obekväm person i deras ögon och det gillar inte arbetsgivaren, säger Yvonne Brattström.

Facket agerade
Förra året gjorde Borås Stad en omorganisation av sin dataavdelning. Det märkliga var bara att Yvonne Brattströms chef, redan innan förändringen förhandlats med facket, berättade för hennes arbetskamrater att det var just hon som skulle sluta.
Ett klart brott mot samverkan menar facket - som tog strid.

– När man gick in i omorganisationen hade man från början bestämt sig att man skulle plocka bort den här personen, och det får man inte göra, säger Hasse Brännmar, ordförande för fackförbundet Vision i Borås Stad.

För att man inte samverkat fick kommunen betala skadestånd på 15 000 kronor.

Fick ultimatum
Yvonne Brattström, som jobbat med administration och ekonomi på dataavdelningen i 18 år, fick välja på att antingen sluta med ett års lön eller börja jobba i kommunens växeln - och då samtidigt gå med på att sänka sin lön med 1 800 kronor i månaden.

– Jag tycker det känns väldigt elakt, eller hur jag ska uttrycka det, efter så många år. Det blir väldigt tufft, för jag sitter ju med huslån och så. Jag ramlar tillbaka till ett löneläge som var 2008, säger Yvonne Brattström som ändå valde att ta jobbet i växeln.

Ingemar Persson, chef för Servicekontoret som ansvarar för dataavdelningen, säger att han inte kommenterar enskilda fall i radion men att omorganisationen innebar ett annat behov av kompetens.
Han tycker att Servicekontoret hanterat allt rätt och riktigt när det gäller omorganisationen, trots att kommunen fått betala skadestånd.

Läs mer - här svarar Servicekontoret

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".