Oense. Servicekontorets chef Ingemar  Persson, och till höger, fackordförande Hasse Brännmar. Foto: Jenny Hellström.
Oense. Servicekontorets chef Ingemar Persson, och till höger, fackordförande Hasse Brännmar. Foto: Jenny Hellström.
BORÅS

Servicekontoret: Har inte gjort något fel

Ingemar Persson, Servicekontoret: "Förstår inte problemet"
1:39 min

Efter 18 år på Borås Stad tvingades Yvonne byta jobb och gå ner i lön. Kommunen har gått med på skadestånd, men hennes chef hävdar ändå att allt gått rätt till.

Den omorganiserade dataavdelningen lyder under kommunens Servicekontor. Chefen Ingemar Persson säger att han inte kommenterar enskilda fall i radion, men säger så här allmänt om omorganisationen.

– Organisationen ska fungera för Borås Stads bästa. Om det sedan innebär att någon individ påverkas och får en annan roll - det är inte ovanligt och inte onaturligt och det är inget jag går in och kommenterar, säger Ingemar Persson.

Vi har idag berättat om Yvonne Brattström som jobbat med administration och ekonomi i 18 år på dataavdelningen. Vid omorganisationen fick hon välja på att antingen gå med ett års lön eller börja i kommunväxeln och gå ned i lön med 1 800 kronor i månaden.

Den enda förklaring Servicekontorets chef Ingemar Persson ger är att omorganisationen innebar ett annat behov av kompetens och han tycker han att Servicekontoret har hanterat omorganisationen på ett riktigt sätt.

Vi har tidigare också berättat att kommunen fick betala skadestånd för att man inte samverkade med facket i omorganisationen. Innan omorganisationen förhandlats med facket gick Yvonnes närmsta chef nämligen ut till de andra anställda och sa att det var just hon som skulle sluta.

– Vi har betalat ett vite för att ett av fackförbunden ansåg att vi inte följde spelreglerna, vi hade en annan uppfattning. Vi vek ned oss för att behålla lugn i stugan, fortfarande vidhåller jag att vi inte har gjort något fel, säger Ingemar Persson.

Men det synsättet delas inte av facket Vision som drev igenom skadeståndet.

– När man börjar så ska man börja på ett blankt papper. Efter det ska man sedan se vad man behöver och inte behöver - och då pratar man inte person utan då pratar man organisationsförändringarna, säger Hasse Brännmar, ordförande fackförbundet Vision.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".