Agneta förstod aldrig att adoptionsbeslutet tog bort henne som mamma Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
1 av 2
Agneta förstod aldrig att adoptionsbeslutet tog bort henne som mamma Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Justitieombudsman Lars Lindström kritiserar rådmannen för adoptionsmissen Foto: montage/pressbild Pernille Tofte
2 av 2
Justitieombudsman Lars Lindström kritiserar rådmannen för adoptionsmissen Foto: montage/pressbild Pernille Tofte

Mamma förlorade sin son efter tingsrättens adoptionsmiss

Agneta om tingsrättens misstag: De har tagit pojken ifrån mig
6:24 min

Misstagen som en rådman vid Skaraborgs tingsrätt gjorde fick ödesdigra konsekvenser för Agneta, hon är nämligen inte längre mor till sin egen son. Först efter två år när JO granskade fallet fick Agneta, sonen och adoptivpappan veta att de juridiska banden mellan mor och son klippts av.

– Helt otroligt! Jag förstår inte hur de kan sitta och göra så grova fel, säger Agneta.

Hon bor på en ort i Västsverige tillsammans med sin son som nu är vuxen. De biologiska blodsbanden är det enda som finns kvar efter tingsrättens adoptionsmiss. Johan har idag enligt folkbokföringen och alla register bara en förälder, nämligen sin adoptivpappa.

– Det kändes helt hopplöst, jag gav upp där...Jag tänkte att de har tagit pojken ifrån mig, säger Agneta.

Adoptivpappan och Agneta har aldrig varit gifta eller ens bott ihop, men mannen har följt och uppfostrat Johan som sin egen son ända sedan han var liten och nu ville mannen även bli som en far rent juridiskt. Eftersom Johan aldrig haft kontakt med sin biologiska pappa så kändes adoptionen rätt.

Det som gick snett här var att Skaraborgs tingsrätt inte tog reda på att Agneta och mannen inte var gifta och upplyste inte heller parterna om adoptionens konsekvenser. Enligt svensk lag och föräldrabalken krävs att parterna är gifta om båda ska stå som föräldrar. I det här fallet klipptes istället alla juridiska band mellan sonen och den biologiska mamman när adoptionen genomfördes.

Var det aldrig någon som förklarade vad detta innebar, fick ni aldrig någon information om detta?
– Nej, inte någonting. Vi trodde att jag stod kvar som biologisk mamma och han kom in som adoptivpappa men ingenting om att jag skulle bli borttagen.

I nästan två år har de levt i ovisshet om att Agneta inte längre står som mamma. Det var en ren slump som gjorde att Justitieombudsmannen, JO, nyligen tittade på just det här ärendet. JO kritiserade tingsrätten för att inte parterna blev upplysta om adoptionens konsekvenser, och när sonen Johan fick del av JO:s kritik så förstod han att allt gått fel. Det var också sonen som fick berätta för sin mamma:

– Jag såg med en gång på honom att något hade hänt. Han skulle berätta men kom aldrig till skott, men sen kom det upp: Du vet adoptionen, den gick fel och du är borttagen som mamma. Du finns inte längre!

Om inte JO tagit upp fallet då hade ni tänkt att allt var som vanligt?
– Ja, då hade vi inte vetat någonting, vi gick här i ovissheten.

Tingsrättens adoptionsbeslut är oåterkalleligt och tiden för överklagan gick ut för länge sedan. Adoptionsmissen gjorde även Johan arvslös efter sin mamma och nu har de på egen hand fått ordna den biten.
– Jag och sonen fick gå och göra ett testamente där jag fick skriva att om det skulle hända mig något så skänker jag till min bortadopterade son, det var mycket känslor och jobbigt.

Adoptionsmissen har fört med sig en hel del praktiska problem men det är det känslomässiga som är värst för Agneta,  att folk ska tro att hon valt att adoptera bort sitt enda barn.
– Vi har hållt det för oss själva, det är så kränkande emot mig. Det är som att jag är världens brottsling.

När de vände sig till domstolen i hopp om att de skulle rätta till misstaget så fick Agneta ett märkligt råd:
– De ryckte bara på axlarna och menade på vad är problemet. Ni får väl gifta er borgerligt och sen skilja er och då är du med i papprena igen.

Hur kändes det?

- Som att allting sjönk, det var bedrövligt.

Man lade ansvaret att rätta till felet på er?

- Ja, för de kunde inte göra någonting sa de. Men om jag gör något fel så får jag ju stå för det och det ska även tingsrätten också göra, säger Agneta.

Något giftermål ställer hon inte upp på. Agneta hoppas istället att tingsrätten på något annat sätt ska kunna reparera misstaget.

– Det är mitt eget kött och blod och jag ska kämpa tills jag får tillbaka honom juridiskt igen.

Rådmannen Tommy Eriksson som begick misstagen vid adoptionen jobbar nu som ambulerande domare på olika tingsrätter i landet. Han har inte svarat när P4 Skaraborg sökt honom för en kommentar men i ett yttrande till JO skriver han att han inte minns ärendet, men medger att han begått fel.

Chefen för Skaraborgs tingsrätt, Anna-Karin Lundberg vill inte heller kommentera ärendet i en inspelad intervju, men hon menar att misstaget åligger på den enskilde rådmannen.

Justitieombudsmannen Lars Lindström var den som granskade ärendet:
– Det måste vara jättekonstigt att råka ut för detta, tingsrätten borde upplyst om att lagen var konstruerad på det här sättet, säger Lindström som är kraftfull i sin kritik mot rådmannen och Skaraborgs tingsrätt.

– Det är ju rent slarv! Det första misstaget tingsrätten gjorde var att inte skicka över pappren till de biologiska föräldrarna och domaren svarar också att han inte varit tillräckligt noggrann.

Kan det vara ett tecken på att rätten handlagt det här ärendet med vänsterhanden?
Det är väl klart att man gjort detta med vänsterhanden när man inte ens gjorde ett försök att höra föräldrarna. Det står ju klart och tydligt i lagen att det ska man göra, säger justitieombudsman Lars Lindström.

Agneta har nu kommit i kontakt med en advokat som ska se över vilka juridiska vägar de ska pröva. P4 Skaraborg fortsätter granska fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".