Herrljunga station. Foto: P4 Sjuhärad.
Herrljunga station. Foto: P4 Sjuhärad.
HERRLJUNGA

Hon fick sin hemliga identitet röjd

Marianne: Det är kommunens förbannade skyldighet att hjälpa oss
4:09 min

Hon blev kidnappad och inlåst utomlands. Efter att ha lyckats fly till Sverige fick Marianne skyddade uppgifter för att starta ett nytt liv i Herrljunga. Men efter att uppgifterna blivit röjda flertalet gånger känner hon sig inte längre säker och har nu flyttat.

Hon kallar sig Marianne, men heter egentligen något annat. Efter att hon och hennes två barn blivit kidnappade i mitten av 90-talet av exmaken Sydamerika lyckades hon i vid sekelskiftet ta sig hem till Sverige igen. Hemma i Sverige fick hon och barnen hjälp med skyddade identiteter och chansen till ett nytt liv. Men efter identiteterna först röjts i både Göteborg och sedan Alingsås hamnade familjen 2002 till slut i Herrljunga.

Där fortsatte problemen. Under flera tillfällen röjdes identiteterna. Och efter en rad händelser antog Herrljunga kommun 2009 nya rutiner för att hantera skyddade personer. Men när kommunen krävde att den ena sonen skrev in sig på Arbetsförmedlingen för att få ekonomiskt stöd röjdes både hans och Mariannes uppgifter och hon beslutade att byta namn. Men när kommunen några år senare bifogade de nya uppgifterna i ett domstolsbeslut gällande ett körkort var även den identiteten röjd.

– Jag har inget förtroende för den här kommunen längre, säger hon. Så jag har begärt hjälp till flytt.

Rädd för att exmaken ska hitta familjen har Marianne flyttat till hemlig adress och har på grund av dubbla hyror skuldsatt sig med nästan 30 000 kronor medan fastigheten hon äger står obebodd.

Nu vill hon att kommunen hjälper henne med både ersättning och flytt. Men Marianne och kommunen är varken överens om hur hotbilden ser ut eller om vilket ekonomiskt stöd hon är berättigad till.

– Nu sitter vi i ett låst läge. Jag kan inte sälja fastigheten för att jag inte har lyckats tömma. Jag har ett annat boende jag inte kan betala, så risken finns att jag blir hemlös.

– Vi behöver få en nystart. Jag behöver deras hjälp helt enkelt. Det är deras förbannade skyldighet att se till att kan komma härifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".