Kathleen Wireklev
Kathleen Wireklev, deltidsbrandman i Tranemo. Foto: P4 Sjuhärad
TRANEMO

Kathleen lämnar lektionerna när larmet går

Kathleen: Vi är ju tränade för det värsta
3:35 min

Vid sidan av arbetet som lärare är Kathleen Wireklev deltidsbrandman. När larmet går får hon så fort som möjligt lämna lektionen. Ofta handlar det om automatlarm - men ibland gäller det liv och död.

Kathleen Wireklev är deltidsbrandman och lärare vid Tranemo gymnasieskola. En kombination som trots att larmet kan gå när som helst faktiskt fungerar. 

– Det är spännande, min arbetsplats ligger nära stationen, det fungerar bra. Jag har två minuter på mig att ge eleverna en snabb instruktion. 

– På stationen står allt klart, det är bara att hoppa i stövlar och kläder, vi har sju minuter på oss från det att larmet går och att vi ska vara iväg, säger Kathleen Wireklev. 

Många gånger när larmet går handlar det om automatlarm, då är Kathleen oftast tillbaks i klassrummet ganska snabbt. En del gånger är det mer allvarligt. Kathleen var först på plats vid den svåra bussolyckan utanför Tranemo för några veckor sedan. Bussolyckan där två personer omkom och flera personer skadades. 

– Vi fick ett förlarm, då brukar det vara allvarligt. När jag kom ner till stationen läste jag på skärmen att det var en bussolycka, jag ställde in mig på det värsta och jag möttes av det värsta, det blev en lång morgon, säger Kathleen Wireklev. 

– Det bästa är att behålla lugnet och börja systematiskt. Jag gick bak i bussen, det gäller att börja med dom som behöver hjälpen först. Det gick väldigt lugnt till, det förenklade vårat arbete. Vi är ju tränade för att kunna hantera en sådan situation, det gick över förväntan. 

– Jag tror att jag är en sådan som tycker om att utmana mig själv, jag får ju ett adrenalinpåslag. Men man är ju tacksam dom gånger det inte är något allvarligt, säger Kathleen Wireklev. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".