Hjärtan från kärleksbombningen mot muslimskaföreningen i Svenljunga. Foto Kamal El salim
Hjärtan från kärleksbombningen mot muslimskaföreningen i Svenljunga. Foto Kamal El salim
SVENLJUNGA

Muslimer glada för stödet

Igår genomförde organisationen "Borås tillsammans" en manifestationen till stöd för muslimska föreningen i Svenljunga som i söndags hittade ett grishuvud utanför sin möteslokal i Svenljunga. Föreningens ordförande Abdi Nasir är väldigt glad för stödet.

-- Det kom människor från andra delar av Västergötland och Halland för att visa att de inte tolererar våld, säger Abdi Nasir, ordförande i muslimska föreningen i Svenljunga.

Det har ju varit ett antal fall av skadegörelse mot moskéer den senaste tiden. Enligt en färsk undersökning av Islamiska samarbetsrådet så uppger sju av tio att deras lokal utsatts för skadegörelse. Minst en gång i månaden attackeras en moské i Sverige.

Och igår var det alltså Svenljungas tur att drabbas. Abdi Nasir säger att han inte trodde att något sådant här skulle kunna hända i Svenljunga.

– Man blir ju förvånad över att folk kan göra så dumma saker. Vi har ju inte gjort något och vi tycker ju att vi lever i en fridfull värld här, säger Abdi Nasir.

Men angreppet bemöttes med kärlek från folk som ville visa att de står upp mot våld. Kärleksbombning innebär att människor samlas och klistrar upp hjärtan. Beroende på hur många människor som ansluter sig kan det också bildas en kedja för att mota bort hot och våld.

– Det kändes bra att folk kom och visade sitt stöd, säger Abdi Nasir. 

Vad krävs för att få stopp på den här typen av händelser?

– Mer kunskap. Många har dålig kunskap om islam och verkar tro att alla muslimer är terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".