Niclas Häggblad överser en körlektion för lastbilskörtkort. Foto: Adam Koskelainen
Niclas Häggblad överser en körlektion för lastbilskörtkort. Foto: Adam Koskelainen
TRAFIK

Så kör du säkert i vinterhalkan

Trafikskolelärare: Sänk farten och håll avstånd
1:24 min

Den senaste tidens väder har slagit hårt mot trafiken i Sjuhärad. Många halkolyckor har rapporterats och enligt trafikläraren Niclas Häggblad så finns det nästan bara ett sätt att köra för att undvika dem. 

– Försiktigt. Hålla avstånd och sänka hastigheten. Det är ju halt, med längre bromssträcka. Det är sämre friktion mellan däck och underlag och då tar det längre tid att stanna, säger Niclas Häggblad. 

Halkkörning är en obligatorisk del av varje körkortsutbildning, där skall eleven känna på hur halkan påverkar fordonet och hur lite fart som behövs för att tappa kontrollen på en hal väg. 

Knappt något fokus läggs på att bemästra själva körningen på halt väglag, och det finns en poäng med det.

– Det är ju att förstå att man måste sänka farten. Färdighetsträning invaggar en falsk säkerhet. Skulle vi lägga en massa tid på att lära folk köra som på film, då tror man att man kan det här och då ökar man farten.

Finns något man kan tänka på förutom att sänka hastigheten?

– Det svåra är att alla vet ju det här, det är ju självklarheter. Men sedan kommer den här falska tryggheten, lite stress och man får ont om tid. Så ha gott om tid, det är de enkla svaret, Niclas Häggblad. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".