Elisabeth Sandberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. Foto: Marcus Alfredsson.
Elisabeth Sandberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. Foto: Marcus Alfredsson.
NÄRINGSLIV

Kompetensbrist hotar företagen i regionen

Svenskt Näringsliv: Bra om företag jobbar tillsammans med skolan
1:30 min

Brist på personal med rätt kompetens - det ett av de största hoten mot företagandet i Västra Götaland enligt Svenskt Näringslivs nya rapport.

– Det är faktiskt ganska många företag som säger att det är svårt att hitta kompetenta medarbetare. Det är mer än femtio procent som upplever svårigheter med det, säger Elisabeth Sandberg, som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.

Mer än hälften av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland upplever alltså att det är svårt att rekrytera ny personal. Vanligast är det att företagen inte hittar personer med rätt yrkeserfarenhet, näst vanligast är att det saknas personer med rätt utbildning.

– Och det som hamnar som nummer tre är att man inte hittar personer med arbetslivserfarenhet. Och det kanske är det som jag tycker är det mest allvarliga.

Elisabeth Sandberg menar att det därför är viktigt att unga människor tidigt kommer i kontakt med näringslivet, gärna genom skolan. För första gången har nu Svenskt Näringsliv kartlagt hur många av företagen som på ett eller annat sätt samverkar med skolan.

– Resultaten av den frågan är väldigt positiv, säger Elisabeth Sandberg.

– Mer än hälften av företagen har samverkan med skolan på någon nivå. Och det här är otroligt viktigt. För det betyder att unga människor får en kontakt med arbetslivet tidigt, har större möjlighet att göra välgrundade utbildningsval så småningom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".