överläkare Katrin Furuhjelm på universitetssjukhusets barnmottagning. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Överläkare Katrin Furuhjelm på universitetssjukhusets barnmottagning. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
VÅRD

RS-virus slår hårt mot barn i år

Överläkare: Bra om små barn undviker stora folksamlingar
1:28 min

Årets säsong för RS-virus kan bli besvärlig. Västra Götalands län är bland de värst drabbade områdena, och på SÄS har många barn legat inne under jul och nyår.

Vintern för två år sedan var en rekordsäsong för RS-viruset, och statistiken för den första veckan 2015 tyder på att vi går en besvärlig tid till mötes även i år.

Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades 193 fall av konstaterat RS-virus under första veckan i år, och Västra Götaland är ett av de mest drabbade områdena.

På Södra Älvsborgs sjukhus vittnar man om många fall under jul och nyår, och på BB i Västerås har man nyligen infört besöksförbud för att skydda de nyfödda från viruset.

På Universitetssjukhuset i Linköping mobiliserar man nu för att ta emot smittade barn.

– Är det så att man behöver hjälpa till med andningen finns det hjälpmedel för att blåsa in luft i barnen under de dagarna det är sämst, säger överläkare Katrin Furuhjelm på Universitetssjukhuset i Linköping.

Symptomen på RS-virus liknar vanlig förkylning, till exempel snuva med segt slem och kan ge låg feber, hosta och irriterade röda ögon.

Hos spädbarn kan andningsproblemen ta så mycket kraft att barnet inte orkar äta eller dricka. I en del fall krävs sjukhusvård, och för en del barn kan RS vara livsfarligt.

– Det är barn som är väldigt för väldigt för tidigt födda och för de som har hjärtfel. De barnen skyddar vi med antikroppar.

Viruset smittar bland annat vid närkontakt och genom inandning av små droppar från hostningar och nysningar.  Det går att skydda barnen, säger läkaren Katrin Furuhjelm. 

– Det är bra att undvika stora folksamlingar, köpcenter där du riskerar att träffa hostande äldre eller andra barn.


Fakta:
RS smittar vid närkontakt, genom kontakt med föremål där smitta hamnat och ibland genom inandning av små droppar från hostningar och nysningar.

Störst risk att smittas är när man petar sig i ögat eller stoppar fingrarna i munnen efter att ha fått smitta på händerna.

Viruset kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor, exempelvis dörrhandtag eller leksaker. Hälften av de barn som vårdas på sjukhus för RS är under två månader gamla, 80 procent är under sex månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".