Spel. Foto: TT.
1 av 2
Spel. Foto: TT.
Symptom på spelberoende. Bild från Kolmårdens behandlinghem för spelberoende. Foto: Brita Nordholm/TT.
2 av 2
Symptom på spelberoende. Bild från Kolmårdens behandlinghem. Foto: Brita Nordholm/TT.

Spelberoendesförening vill reglera spelreklam

Ordföranden: Ingen tar ansvar
1:15 min

Förra året ökade spelreklamen i Sverige med 75 procent. Missbruksvården är bekymrade över att fler ska få svårare att låta bli. Nu vill spelberoendes riksförbund att staten ska utreda spelbolagens reklam.

Enligt siffror från TNS-Sifo som Ekot nyligen publicerade, så har spelreklamen ökat med mer än 75 procent under förra året. I TV-mediet med så mycket som 90 procent.

– När man kämpar med att bli spelfri så är reklam något som triggar sug efter att spela, och som också kan leda till ett återfall. Många beskriver reklam som en trigger, säger man på Yxhammarmottagningen i Borås.. Idag har vi kunnat höra hur de som jobbar med spelmissbrukare i Borås märker hur den ökande andelen av spelreklam triggar de som kämpar med att försöka sluta spela.

– Just nu befinner sig spelmarknaden i ett vakuumtillstånd, något måste göras, ingen tar ansvar, säger Kim Grahn är ordförande i Spelberoendes riksförbund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".