Dan och Björn Bengtsson Nattkollare i Herrljunga. Foto: Joel Wendle.
Dan och Björn Bengtsson Nattkollare i Herrljunga. Foto: Joel Wendle.
HERRLJUNGA

Nattpatruller rullar i Herrljunga

Nattkollare: Vi skapar vårt samhälle
5:45 min

Den här veckan har föreningar i Herrljunga dragit igång sin patrullering för att förhindra skadegörelse och brott i kommunen.

Att framför allt mindre landsbygdskommuner anlitar vaktbolag att patrullera i kommunen nattetid, för att möta problem med brottslighet, är en trend som pågått i många år i Sverige. I Herrljunga har man nu tagit ett nytt grepp för att försöka få ordning på byn.

Polisstationen i Herrljunga las ner för snart tio år sedan. Och när kommunen förra året drabbades av omfattande skadegörelse på kommunala byggnader och föreningslokaler, så upplevde kommunledningen att polisen inte tog problemet på allvar.

För att själva försöka komma till rätta med problemet har kommunen nu skrivit avtal med de ideella föreningarna i Herrljunga. De föreningar som ställer upp på att åka runt på byn på nätterna, för att hålla koll på vad som händer, får ett utökat föreningsbidrag av kommunen.

– Kommunen är ju vi som bor här, vi skapar vårt samhälle själva säger Dan Bengtsson, som är en av deltagarna i projektet Nattkoll i Herrljunga.

Dan och hans bror Björn är engagerade i Eggvena Equmeniaförsamling, en av 15 ideella föreningar i Herrljunga kommun som är med i den här satsningen och under året kommer att turas om att åka runt i kommunen på nätterna. Det handlar om att iaktta och dokumentera.

Den omfattande fönsterkrossningen på kommunala fastigheter kostade förra året kommunen närmare en miljon kronor. Trots att vaktbolag anlitades fortsatte skadegörelsen.

Kommunledningen insåg att man måste hitta på något och idén om projekt Nattkoll föddes. Under 2015 satsar nu kommunen drygt 100 000 kronor i extra föreningsbidrag till de föreningar som ställer upp på att turas om att åka runt på nätterna.

De allra flesta är positiva till det här projektet - men det har också väckt en del kritik. Det finns de som ställt sig frågan vems ansvar det egentligen är att hålla koll och ordning på byn.

– Det har funnit mycket frågor, men det handlar inte om några garden. Det handlar inte om att man ska ingripa utan iaktta, säger Niels Bredberg är kommunchef i Herrljunga.

Polisstationen i Herrljunga lades ner för nio år sedan. När något inträffar i kommun är det från Alingsås, fyra mil bort, som polisen utgår. Och i samband med den omfattande skadegörelsen i kommunen förra året, så riktade kommunen skarp kritik mot polisen för att den inte kom ut till Herrljunga och gjorde ordentliga brottsplatsundersökningar.

En trygghetsmätning som polisen i Västra Götaland genomförde förra året, visar också att Herrljungabornas förtroende för polisen är betydligt lägre än i närliggande kommuner - trots att brottsstatistiken visar att Herrljunga egentligen är en förhållandevis trygg kommun.

– Det här är ett sätt att engagera lokalbefolkningen i den brottsförebyggande verksamheten. Det är allas ansvar att få ett tryggt samhälle, det kan inte polisen sköta ensamma, säger Jan Hellnevi som är tillförordnad polischef i polisområde Alingsås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".