pengar sedlar Foto Christine OlssonTT
Foto: Christine Olsson/TT

Överlida fjärrvärmeverk - en dyr smäll för Svenljunga

Andersson (S): Alla är förlorare
1:26 min

Överlida fjärrvärmeverk har inte betalat sina lån i tid och banken har nu dragit tillbaka verkets kredit. Svenljunga kommun som gått i borgen krävs nu på 5 miljoner kronor.

– Det är skattebetalarna och de som utnyttjar fjärrvärmen som är de stora förlorarna.  Det är bara förlorare i det här fallet, säger kommunalpolitikern Per Andersson (S). 

Men det är inte enbart ekonomiska problem som fjärrvärmeverket i Överlida lider av. Verket har även svårigheter med att leverera tillräckligt med värme till sina kunder. Enligt Per Andersson så har äldreboende Toftelyckan i Svenljunga ibland enbart haft en temperatur på 14 till 15 grader.

– Det här är inte acceptabelt ur ett kommunalt perspektiv, vi köper tjänster av Överlida fjärrvärme och de kan inte leverera värme helt enkelt. De som har lokalerna har krävt kompensation, men det finns inga pengar i bolaget så de kommer inte kunna betala. 

Enligt Per Andersson så har kommunen ingen konkret plan för hur man skall lyckas lösa situationen. 

– Kommunen är inte ensam ägare, vi har en tredjedel och vi kan inte gå in med allt kapital utan det måste alla aktieägare, säger Per Andersson

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".