Borås tingsrätt. Foto: Maria Hansson
Borås tingsrätt. Foto: Maria Hansson
MARK

Smygfilmade kollegor på toaletten

Åklagare: Finns inget digitalt fingeravtryck
1:41 min

Ingen anade att det doldes en kamera bakom handdukskroken på äldreboendet. Idag hölls rättegång mot en man som misstänks ha smygfilmat sina kollegor.

–  Jag anser att det föreligger sådana omständigheter i materialet och av de uppgifter som lämnats att han bör dömas. Där här brottet ligger på fängelsenivå, men jag kan acceptera att den här personen döms till skyddstillsyn med en särskild behandlingsform, säger åklagare Lena Medelius.

Det hela ska hett skett sommaren 2013. På personaltoaletten på äldreboende i Marks kommun noterade en av de anställda en handdukskrok som hängde lite onaturligt.

Bakom gömde sig bakom en kamera som hade spelat in kränkande material på minst tre kvinnliga anställda. En manlig kollega i 35-årsåldern åtalades och stängdes omedelbart av från arbetsplatsen.

I dag hölls rättegången där mannen misstänktes för brott mot kameraövervakningslagen. Han misstänks även för fredande eftersom han under ett arbetspass skickat olämpliga sms till en kollega och haft sin gylf nere.

Mannen nekar till anklagelserna och menar att han är minst lika utsatt och pekar på att även han är fångats på en av filmerna under ett toalettbesök. Försvaret betonar även att inget av den tekniska bevisningen binder honom till kameran. 

– Jag kan hålla med så till vida att man måste pröva bevisningen, det finns inget digitalt fingeravtryck här, säger Lena Medelius.

Dom faller 29 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".