Kommunchef Niels Bredberg. Foto Sara Nygren
Kommunchef Niels Bredberg. Fota Sara Nygren
HERRLJUNGA

Beredd backa om Herrljungainitiativ

Kommunchefen: Då får vi hitta en annan modell för det
1:34 min

Om kvällsvandringarna i Herrljunga strider mot bevakningslagen är kommunchefen där beredd att backa, sedan branschorganisationen Almega Säkerhetsföretagen och fackförbundet Transport kritiserat upplägget.

Vi har tidigare berättat om det så kallade Herrljungainitiativet där föreningar på orten får tilläggsbidrag mot att promenera omkring på kvällarna för att försöka förhindra den omfattande skadegörelse kommunens lokaler blivit utsatta för. Detta är något som kritiserats av branschorganisationen Almega Säkerhetsföretagen som tycker att verksamheten faller under bevakningslagen och menar att det är ett auktoriseringspliktig verksamhet. Men Herrljungas kommunchef Niels Bredberg är överraskad av kritiken.

– Jag är förvånad över att de reagerar så kraftfullt på vårt initiativ. Vi har sagt att vi ska göra det här under ett års tid och är det så att det finns juridiska delar i detta vi inte uppfyller tar vi tacksamt emot idéer på hur vi ska göra det på ett bättre sätt. Men vi uppfattar att vi hanterar detta på ett korrekt sätt.

Det de är kritiska emot är ju att föreningarna får ersättning för detta och att det därför hamnar under bevakningslagen?

– Fast vi uppfattar inte att vi gör det. Föreningar som uttalat engagemang i detta får ett föreningsbidrag som skulle vara en stimulans för deras engagemang. Ja, att få något tillbaka. Men det är ett föreningsbidrag.

Men det är ju en extra ersättning mot prestation?

– Om det blir en grej som man kommer att angripa får vi hitta en annan modell för det.

Fackförbundet Transport lyfter frågan om säkerheten för de som vandrar på kvällarna, hur ser du på det?

– Jag tycker inte att kritiken är berättigad men kan vi göra mer i utbildning och information för dem som är  involverade i detta så tar vi ju tacksamt emot tips om det.

Har ni inte diskuterat risken för angrepp mot kvällsvandrarna?

– Jojomensan, vi har haft informationsmöten och gått igenom olika förutsättningar så det är gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".