SÄS huvudentré.
SÄS huvudentré. Foto: Marcus Ålsnäs
SJUKVÅRD

Lugn helg på sjukhuset - trots svår personalbrist

Sjukhusdirektör: Ser hur många som kan åka hem idag
1:27 min

Inför helgen beslutade SÄS sjukhusledning om så kallat stabsläge på grund av för lite personal. Men tack vare få patienter gick det bättre än väntat.

– Vi hade ett lägre antal sökande patienter än vi hade förväntat oss och alla vårdplatser och personal fanns på plats, säger Suzanne Guregård som är biträdande sjukhusdirektör.

Bristen på sjuksköterskor är akut på Södra Älvsborgs Sjukhus, och inför helgen var bemanningensläget så svårt att sjukhusledningen införde så kallat stabsläge.

Stabsläge betyder att högre chefer följer utvecklingen på golvet från dag till dag kan gå in för att till exempel flytta personal från en avdelning till en annan med högre belastning.

Under söndagen räknar Suzanne Guregård med att sjukhuset klarar bemanning och vård.

– Nu under dagen är alla doktorer som finns på sjukhuset involverade i att behandla och undersöka hur många patienter som kan åka hem idag, säger Suzanne Guregård.

Trots den ansträngda situationen skulle SÄS klara av om ett större antal patienter kommer in och behöver vård, till exempel i samband med en olyckshändelse med många inblandade

– Så fort det blir en olycka så mobiliserar vi ju personal och styr om resurserna, det såg vi till exempel vid bussolyckan före jul, säger Suzanne Guregård.

Bakgrunden till problemen är att det är bland annat att det är svårt att få tag i sjuksköterskor. Frågan är då om det inte bara är för sjukhuset att öppna plånboken och locka med lön?

– Om vi öppnar plånboken måste man naturligtvis öppna plånboken i Göteborg, Skaraborg, Kungälv och överallt, säger Suzanne Guregård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".